HAZU traži novi uslov: Srbija da prizna hrvatski jezik

HAZU je predložila vladi kao jedan od uslova za pristupanje Srbije EU priznanje hrvatskog jezika.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Hrvati pobesneli: Naš jezik srpski?

Hrvatska akademija nauka i umetnosti (HAZU) predložila je vladi da kao jedan od uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji zatraži da zvanični Beograd, kako navode, "javno i nedvosmisleno prizna hrvatski jezik kao poseban i nezavisan standardni jezik i jedan od službenih jezika EU", prenela je Hina.

Izjavu o tome je doneo Odbor za normu hrvatskoga standardnog jezika HAZU, a prihvatila ju je Uprava Akademije i sada je ona službeni stav HAZU, koji je osim medijima dostavljen i premijeru Andreju Plenkoviću.

Odbor je, navodi se u saopštenju HAZU, izjavu doneo "uzimajući u obzir činjenicu da kulturna i javna tela Srbije, kao i institucije koje se finansiraju iz njenog proračuna, učestalo već godinama poriču postojanje hrvatskoga jezika i njegove istorije i prisvajaju hrvatsku književnu baštinu, a osobito hrvatsku književnost Dubrovnika, obrazlažući to tezom da su dubrovački pisci navodno pisali na srpskom jeziku".

Odluka je, kažu, doneta i zbog činjenice da se u obrazovnom programu u školama Srbije hrvatski jezik navodno "lažno prikazuje kao srpski jezik koji se samo naziva hrvatskim imenom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu