"Ovog puta ste prevršili svaku meru"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković oglasio se saopštenjem.

Izvor: B92

Sreda, 20.10.2021.

21:43

Foto: EPA-EFE / MARKO DJOKOVIC

Petković kaže da je Izvestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon pokušala da relativizuje nasilje nad Srbima na severu Kosova.

"U svom opasnom pohodu relativizacije nasilja Prištine i (premijera Kosova) Aljbina Kurtija nad golorukim srpskim narodom na severu pokrajine, ovoga puta prevršila je svaku meru, optužujući Srbe da su krivi što je u njih ispaljeno više od 100 bojevih metaka i nebrojeno patrona suzavaca i šok bombi", naveo je Petković u saopštenju.

Petković je upitao da li je Srećko Sofronijević, koji je upucan tokom akcije kosovske policije, "kriv što je pokušavao da zaštiti suprugu i dvoje dece", kao i da li su to "evropske vrednosti za koje se fon Kramon zalaže".

"Da se gospođa Fon Kramon istinski zalaže za evropske vrednosti, pažljivo bi saslušala poruke šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja koji je otvoreno osudio jednostrane nasilne akcije Prištine i naveo da one nisu bile koordinisane", kazao je Petković.

On je ocenio da je "više nego očigledno da se njen šef ne nalazi u Briselu, već u Prištini".

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Kosovo Viola fon Kramon rekla je danas "da je možda...preterano korišćenje bilo slučaj. To može da se kritikuje" ali, sa druge strane, da sumnja da se može reći da je bila "nesrazmerna upotreba sile, jer je bila usmerena i protiv albanskih građana".

"Ali, svejedno, da bi se taj problem zauzdao, potrebna je intervencija, te akcije se nisu desile samo na severu, već i u drugim delovima Kosova, i niko nije imao primedbe, niti je tražio da se te akcije zauzdaju ili odlože. Postoji problem sa organizovanim kriminalom, sa korupcijom i švercom, i na vlastima Kosova je da odluče kada i gde će koristiti policijske snage", kazala je fon Kramon.

"Ledi krv u žilama"

Tvrdnjom da je teror prištinskih specijalaca "dobrodošla i potrebna akcija" Viola Von Kramon ući će u anale beskrupuloznosti, saopštio je danas potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marko Ðurić.

"Umesto da kao izvestilac evropskog parlamenta o Kosovu alarmira evropsku i svetsku javnost zbog policijske brutalnosti čija direktna posledica je da se zbog primene hemijskih sredstava ugušila 71.godišnja Verica Ðelić iz Zvečana, dok je 35.godišnji Srećko Sofronijević upucan bojevom municijom u leđa u sopstvenom dvorištu, Von Kramon reprodukuje prozirne laži onih koji su taj zločin počinili", naveo je Marko Ðurić.

On je dodao da, potpuno suprotno izveštaju UN, saopštenom jasno i javno od strane Z.Tanina na sednici SB UN, u kome se jasno kaže da je reč o jednostranoj akciji koja nije bila koordinisana sa međunarodnim misijama i koja je izazvala opasnu eskalaciju sa posledicama po civilno stanovništvo, Von Kramon svesno ignoriše krv nevinih civila koja je prolivena.

"Umesto da se kao parlamentarac EU glasno suprotstavi akciji koja je sprovedena uz kršenje ključnih odredbi briselskog sporazuma, koje se odnose na funkcije i etničku strukturu policijskog regiona KPS sever, i to na jednostran način, ona kritikuje VP EU Borela koji je na opasnosti jednostranog delovanja ukazao", rekao je jurić, a navodi se u saopštenju Informativne službe SNS.

Dodaje da je Von Kramon rešila da i ono malo Srba što je na Kosovu ostalo moraju biti večiti "loši momci" dok, kako kaže, "njen momak Kurti mora biti dobar čak i kada ubija".

"Svaka čast na obrazu i na hrabrosti", navodi Ðurić.

Podseća da je Von Kramon prećutala i u svojoj izjavi i u svim svojim izveštajima da su neki Srbi ubijeni i teško ranjeni, dok su njeni miljenici na Kosovu u danu koji slave kao legitiman i potreban, zapravo upadali sa dugim cevima u obične apoteke, da hapse lekove.

"Političke strasti i lobistička podrška su veoma toksična kombinacija. U slučaju nesrećne Viole Von Kramon cinizam i pristrasnost više nisu izuzetak nego gvozdeno pravilo. Nije li međutim vreme da se u Evropskom parlamentu zapitaju ima li granice u pristrasnosti njihovog izvestioca", zaključio je Ðurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: