"Terao ih da piju alkohol i pevaju srpske pesme" – osuđen na šest godina zatvora

Odluka tzv. Vrhovnog suda Kosova da potvrdi presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci u Prištini.

Izvor: B92

Sreda, 20.10.2021.

18:03

Foto: Shutterstok/Martyn Jandula

"Nedopustivo je i sramotno da se Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćuje pravo na pravično suđenje i da se oni proganjaju i terete po tajnim optužnicama i osuđuju na višegodišnje kazne zatvora, bez čvrstog utemeljenja na dokazima, uz brojne povrede njihovih prava", saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Oni ukazuju da ni takozvani Apelacioni, ni takozvani Vrhovni sud, uopšte nisu razmatrali stav Arsićeve odbrane o potpuno protivrečnim iskazima oštećenih u ovom slučaju, iako su dvojica oštećenih u svojim izjavama navodili potpuno različite verzije istog događaja.

"S tim u vezi, Arsićev advokat već priprema žalbu takozvanom Ustavnom sudu, takozvanog Kosova, u kome će izneti i ove argumente, ali i druge procesne povrede u slučaju Nenada Arsića", ističe se un saopštenju Kancelarije.

Podsetimo, Veće Vrhovnog suda u Prištini potvrdilo je danas kaznu od šest godina zatvora Nenadu Arsiću iz Čaglavice, zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, prenosi Reporteri.

U odluci se navodi da se zahtev za zaštitu zakonitosti odbrane osuđenog N.A. podnet protiv presude Osnovnog suda u Prištini od 24. decembra prošle godine i presude Apelacionog suda odbija kao neosnovan.

Arsić je 2020. proglašen krivim za ratne zločine protiv civilnog stanovništva 1999. godine u prištinskom naselju "Emšir".

Prema navodima iz presude on je, žrtve J.Š. i S.Š, primoravao da, kako se tvrdi, "piju alkohol i pevaju srpske pesme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: