"Priznajte bugarske korene"

Evropska komisija očekuje da do kraja godine bude održana međuvladina konferencija i počnu pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom, izjavio je Dejvid Gir.

Izvor: Beta

Sreda, 20.10.2021.

15:51

EPA-EFE Georgi Licovski

On je to rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa vicepremijerom Severne Makedonije za evropska pitanja Nikolom Dimitrovom, na kojoj je predstavio izveštaj EK o napretku Severne Makedonije u procesu evrointgracije.

Prema rečima Gira, šefa delegacije EU u Skoplju, EK je potvrdila da Severna Makedonija ispunjava kriterijume da započne pregovore za članstvo u EU i da smatra da bi novo odlaganje imalo negativan uticaj na kredibilitet EU.

"Cilj je da pregovori otvore što pre i nada da će to biti u decembru se ne menja. Jasno je da postoji preporuka da se počnu pregovori, svi treba da se potrudimo da radimo na tome. Sada smo koncetrisani da to realizujemo do kraja ove godine", naveo je Gir.

Početak pregovora Skoplja sa EU je u decembru 2020. blokirala Sofija vetom na usvajanje Pregovaračkog okvira, uz obrazloženje da Severna Makedonija ne ispunjava bilateralni sporazum o dobrosusedstvu, ali i sa zahtevom da prizna "bugarske korene" makedonskog identiteta i jezika, što Skoplje odbacuje.

Na nedavnom Samitu EU - Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja je obelodanjen model koji bi trebalo da pomogne u rešavanju spora. Skoplje i Sofiju je prethodno posetio evrokomesar za proširenje Oliver Varheji.

Evroambasador u Skoplju Dejvid Gir je istakao da zato treba da budu pojačani napori za rešavanje spornih pitanja sa Bugarskom. Trebalo bi, dodao je Gir, da se nastavi primena bilataralnih dogovora sa Bugarskom i Grčkom. On je istakao da je Severna Makedonija pokazala čvrstu rešenost da napreduje prema EU i da održava korak u reformama, ali da treba i da se nastave napori u borbi sa korupcijom, vladavinom prava i reformi administracije.

Šef Delegacije EU je prethodno novi izveštaj EK o napretku, koji je juče objavljen, predao predsedniku i premijeru Severne Makedonije, Stevi Pendarovskom i Zoranu Zaevu.

Kako je istakao Zaev, taj izveštaj u potpunosti potvrđuje napredak na kojem vlast posvećeno radi i preporučuje hitan početak pregovora o članstvu u EU i prvu međuvladinu konferenciju do kraja godine, za vreme slovenačkog predsedavanja Unijom.

"Ovaj izveštaj potvrđuje da snažno koračamo na evropskom putu. To je jedini put koji donosi evropske standarde i bolji život", napisao je premijer Severne Makedonije na Fejsbuku.

Pendarovski je na sastanku sa Girom, kako je saopšteno, izrazio zadovoljstvo time što je EK ponovo konstatovala napredak Severne Makedonije u ispunjavanju potrebnih reformi i potvrdila spremnost njegove zemlje za početak pristupnih pregovra sa Unijom.

Predsednik Severne Makedonije je izrazio očekivanje da će Savet EU uskoro usvojiti pregovarački okvir za prvu međuvladinu konferenciji sa Skopljem, koja će označiti početak pregovora u skladu sa preporukom Evropske komisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: