"Kandidati za članstvo u EU da porade na reformama u ključnim oblastima"

Šef EU diplomatije Žosep Borelj izjavio je da potencijalni kandidati za članstvo u EU treba da porade na reformama u temeljnim oblastima radi brže integracije.

Izvor: Beta

Utorak, 19.10.2021.

17:37

EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Povodom usvajanja Paketa proširenja za 2021. godinu, koji uključuje godišnje izveštaje Evropske komisije o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU, Borelj je rekao da je potrebno održati "kredibilan proces proširenja".

"Ovo je dvosmerna ulica: nova metodologija je pristup zasnovan na zaslugama. Ona stavlja veći fokus na reforme u temeljnim oblastima, kao što su vladavina prava, osnovne slobode, ekonomija i funkcionisanje demokratskih institucija", kazao je Borelj.

Naveo je da evropski partneri, kandidati i potencijalni kandidati za članstvo "treba da se pozabave" tim reformama, u interesu gradjana, i da ostave po strani međusobne razlike.

"Sa strane EU, mi treba da ispunimo svoje obaveze. EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana. Vreme je da se ujedinimo u izgradnji snažnije Evrope", dodao je Borelj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: