"Duboko mi je žao"

Kanadski premijer Džastin Trudo sastao se sa liderima Indijanaca, i to nakon što je, na dan odavanja počasti žrtvama u školama, rešio da otputuje na odmor.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.10.2021.

15:45

EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ / POOL

Njegova odluka da preskoči formalne dogadjaje na prvom Nacionalnom danu istine i pomirenja naišla je na velike kritike javnosti, prenosi BBC.

Tim danom se odaje počast indijanskoj deci koja su bila prisiljena da se asimiliraju u rezidencijalnim državnim školama. Trudo je u ponedeljak posetio pripadnike autohtone zajednice, izrazivši duboko žaljenje zbog svog postupka.

"Danas sam ovde kako bih rekao da bih voleo da sam bio ovde pre nekoliko nedelja, i duboko mi je žao zbog toga", rekao je Trudo.

Domorodačka zajednica, koja se nalazi u blizini nekadašnje rezidencijalne škole "Kamlups" u Britanskoj Kolumbiji, gde su u maju otkriveni neoznačeni grobovi 215 dece, dva puta je pozvala Trudoa da prisustvuje obeležavanju 30. septembra.

Pisma su ostala bez odgovora, a premijer Trudo, nakon što je najpre rekao da će imati privatne sastanke u Otavi, snimljen je sa svojom porodicom na plaži u Tofinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: