Smenjen najmoćniji evropski urednik: Šta stoji iza odluke?

Medijski koncern Aksel Špringer je otpustio glavnog i odgovornog urednika najtiražnjih nemačkih novina „Bild“, Julijana Rajhelta. Šta stoji iza ove smene?

Izvor: DW

Utorak, 19.10.2021.

09:52

Smenjen najmoćniji evropski urednik: Šta stoji iza odluke?
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

I šta je ustvari skandalozno u ovoj priči o nemačkim medijima.

Medijski džin iz Berlina Aksel Špringer u saopštenju za javnost u ponedeljak uveče piše da otpušta glavnog i odgovornog urednika list „Bild", Julijana Rajhelta i navodi da je u poslednjih nekoliko dana dobio informacije o nedopustivom ponašanju moćnog šefa Bildcajtunga:

„Naša kompanija je proverila te informacije. Upravni odbor je tom prilikom saznao da je uprkos završenom internom postupku u kojem je Rajhelt u proleće ove godine odgovorajući na optužbe tvrdio da nije razdvojio privatne interese od svoje poslovne pozicije, sada došao do informacija da Rajhelt nije razdvojio privatne stvari od službe i da nije govorio istinu."

Javnost je saznala za optužbe za zloupotrebu položaja Rajhelta još u martu. Hamburški nedeljnik „Špigel” tada je objavio da je nekoliko saradnica Rajhelta prijavilo zbog navodnog neprimerenog ponašanja. Rajhelt se posle objavljivanja optužbi dobrovoljno privremeno povukao sa svoje pozicije.

Kompanija je pokrenula postupak preispitivanja iznesenih optužbi. Krajem marta Rajhelt je vraćen na dužnost, sa obrazloženjem da kompanija, uprkos nekim ustanovljenim greškama u rukovođenju, ne vidi razlog da ga smeni sa dužnosti.
EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Ipen kao saveznik

Javnost je takođe juče, pre odluke Špringera da otpušta Rajnhelta, saznala da je drugi medijski magnat Dirk Ipen šef medijske grupe Ipen koju sačinjavaju minhenski listovi TZ i Merkur, kao i Frankfurter rundšau, sprečio objavljivanje istraživanja sopstvenog investigativnog tima o tome šta je zgrešio Rajhelt. Članak je trebalo da bude objavljen u nedelju 17. oktobara.

Tim novinara je nekoliko meseci radio na toj priči i došao do podataka koji se tiču optužbi na račun tridesetsedmogodišnjeg Rajhelta u vezi sa njegovim navodnim ljubavnim odnosima sa jednom od saradnica bulevarskog lista Bild, u kojem je šef bio Rajhelt.

Medijska grupa Ipen je saopštila da ne želi da ostavi utisak da investigativnim tekstovima namerava da ekonomski naudi medijskom konkutentu – Bildcajtungu.

Tim novinara je potom saopštio da je "šokiran” time što je većinski akcionar, a time i stvarni vlasnik medijske grupe Ipen, sprečio objavljivanje rezultata novinarskog istraživanja o situaciji u Bildcajtungu. Oni su dodali da je ta odluka protiv svih pravila nezavisnog izveštavanja.

Ovo je novinarski tim zabeležio u pismu rukovodstvu medijske grupe koje je objavljeno i na Internetu. U pismu se tvrdi da je vrh medijskog koncerna Aksel Špringer uspostavio kontakt sa rukovodstvom medijske grupe Ipen.

Medijska grupa Ipen je negirala da je koncern Aksel Špringer uticao na odluku. Dodao je da je investigativni tim potpisao niz odličnih priča i da se nadaju da će nastaviti saradnju sa vrsnim novinarima. Ali su i branili pravo vlasnika da odredi smernice kuće.

U saopštenju Aksela Špringera kaže se da je koncern za transparentnost, ali da ovakva istraživanja moraju poštovati granice privatnosti aktera o kojima je reč, naročito kada se radi o svedocima u internom ispitivanju, kojima je koncern zagarantovao anonimnost.

Kritika stiže iz novinarskih udruženja

Udruženja novinara oštro kritikuju postupak Dirka Ipena, koji upoređuju sa postupcima feudalnih gospodara.

Sprečavanje objavljivanja teksta je potpuno neprihvatljivo, rekao je predsednik Nemačkog novinarskog saveza Frank Iberal.

A Unija nemačkih novinarki i novinara pri sindikatu Verdi vidi „težak napad na slobodu štampe".

Ovaj potres u nemačkoj medijskoj branši privukao je pažnju Njujork tajmsa, koji se bavio planovima koncerna Aksel Špringer da preuzme američku medijsku grupu „Politiko". U Njujork tajmsu su objavljeni i detalji o optužbama na račun Rajhelta za „zloupotrebu odnosa zavisnosti" te o zaustavljanju objavljivanja rezultata istraživanja Ipenovog investigativnog tima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: