Ko je zakuvao, sada ga nema

SAD se neće, ''iz logističkih razloga'', pridružiti međunarodnim pregovorima o Avganistanu, koje sutra organizuje Rusija, saopštio je američki Stejt department

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.10.2021.

08:41

Ko je zakuvao, sada ga nema
EPA/SHER KHAN

"Nećemo učestvovati u pregovorima u Moskvi", rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

On je naglasio da SAD podržavaju proces i da su otvorene da učestvuju u pregovorima u budućnosti, prenosi Rojters.

Prajs je dodao da su pregovori bili efikasni u prošlosti, ali da je s logističke strane, teško za SAD da na njima učestvuju ove nedelje. Upitan da li SAD podržavaju proces, odgovorio je kratko "da".

Ocenio je i da je Trojka plus format, koji čine Rusija, SAD, Kina i Pakistan, "efikasan i konstruktivan forum".

U Moskvi će, kako je ranije najavljeno, u sredu biti održani razgovori sa zvaničnicima talibana, Kine i Pakistana.

Prestonica Rusije u martu je bila domaćin konferencije o Avaganistanu, posle koje su Rusija, SAD, Kina i Pakistan objavile zajedničko saopštenje u kojem su pozvale tada zaraćene strane u Avganistanu da postignu mirovni sporazum i obuzdaju nasilje.

Od tada, SAD i saveznici povukli su vojsku iz Avganistana, u kojem su bili prisutni 20 godina, talibani su preuzeli vlast u zemlji, a prethodna vlada je pala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: