Varhelji: Srbija ispunila uslove za otvaranje dva klastera

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji rekao je da je Srbija ispunila merila za otvaranje klastera 3 i 4.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/MALTON DIBRA
EPA-EFE/MALTON DIBRA

Varhelji je govoreći o poslednjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji pred poslanicima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta istakao da vlasti u Srbiji imaju evropske reforme kao svoj prioritet i da su ispunile veliki broj preuzetih obaveza na putu ka članstvu u EU.

"Zato pozdravljamo činjenicu da je Srbija ispunila merila za otvaranje klastera 3 i 4 i podržavamo ambiciju Srbije da što je pre moguće otvori nove klastere u razgovorima, a na osnovu svog kontinuiranog progresa", poručio je komesar Varhelji.

Varhelji je nagalsio da u Srbiji postoji obnovljena posvećenost reformskom procesu.

"Srbija mora da nastavi i produbi reforme u oblasti borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala, slobode medija i u unutrašnjem procesuiranju ratnih zločina", rekao je Varhelji.

On je podsetio da je Srbija napravila ”važan politički izbor” prihvatajući izmenjenu metodlogiju procesa pristupnih pregovora čime je ”potvrdila opredeljnost” evropskom putu.

"Napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom je ključan i dalje će određivati ukupnu brzinu pristupnih pregovora Srbije", zaključio je Varhelji.

On je konstatovao da su ustavni amandmani radi jačanja nezavisnosti pravosuđa u Srbiji ”na putu” i treba da se završe do kraja godine.

Evropski komesar za proširenje je čestitao poslanicima Evropskog parlamenta Tanji Fajon i Vladimiru Bilčku na ”uspešno sprovedenoj misiji i postizanju dogovora” u međustranačkom dijalogu u Srbiji.

On je čestitao i parlamentu Srbije i predsedniku parlamenta Ivici Dačiću na ”ulozi u postizanju ovog uspeha”.

"Napredak Srbije u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom je ključan i dalje će određivati ukupnu brzinu pristupnih pregovora Srbije", zaključio je Varhelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu