Počinje suđenje veka u Francuskoj

Danas počinje suđenje petorici bliskih saradnika bivšeg predsednika Nikole Sarkozija, a kako pišu francuski mediji očekuje se da će trajati pune tri nedelje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.10.2021.

15:02

Počinje suđenje veka u Francuskoj
Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Sud će se baviti aktivnostima petorice optuženih tokom Sarkozijevog petogodišnjeg mandata, posebno zloupotrebama uticajem, favorizovanjem nekih kompanija i proneverom državnih sredstava.

Zaobilazeći pravila o javnim nabavkama, ne oglašavajući pozive za učešće na tenderima predsednički tim je bez otvorenog nadmetanja angažovao privilegovane kompanije za usluge čija je vrednost veća od 10 miliona evra, prenosi uticajni pariski dnevnik Liberasion.

Dok je bivši predsednik, pozivajući se na svoje privilegije, izbegavao krivično gonjenje, pitanje njegovog imuniteta dugo će bacati senku na ovaj slučaj i tok celog sudjenja.

Građansko udruženje Antikor je ipak pozvalo Nikolu Sarkozija kao svedoka, ali bez većih izgleda za uspeh, ocenjuje se u članku Liberasiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: