Nuklearne podmornice izazivaju sve veći nemir: "Ova situacija nikom neće koristiti"

Ministri inostranih poslova Malezije i Indonezije izrazili su zabrinutost da bi australijske podmornice mogle da povećaju rivalstvo velikih sila.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Alexyz3d/Shutterstock
Ilustracija: Alexyz3d/Shutterstock

SAD, Britanija i Australija objavile su u septembru da su osnovale bezbednosni savez koji uključuje pomoć u izgradnji podmornica na nuklearni pogon u Australiji.

Prema tom sporazumu, Australija će izgraditi najmanje osam podmornica na nuklearni pogon koristeći američku tehnologiju.

Stručnjaci kažu da će nuklearne podmornice omogućiti Australiji da sprovodi duže patrole što će značiti jače vojno prisustvo saveza u regionu.

"Ova situacija sigurno nikome neće koristiti", rekao je indonežanski ministar spoljnih poslova Retno Marsudi posle sastanka sa kolegom iz Malezije Sajifudinom Abdulahom u Džakarti.

"Složili smo se da se napori za održavanje mirnog i stabilnog regiona moraju nastaviti i ne želimo da trenutna dešavanja izazovu napetost u trci u naoružanju i demonstraciju moći", rekao je Marsudi.

Dvojica ministara su na zajedničkoj konferenciji za novinare pozvali sve partnere iz Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) da doprinesu stabilnosti, bezbednosti, miru i prosperitetu regiona i poštuju međunarodno pravo.

Članice ASEAN su Filipini, Indonezija, Malezija, Singapur, Brunej, Mjanmar, Tajland, Laos, Vijetnam i Kambodža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu