Mjanmar će osloboditi uhapšene antivladine demonstrante

Mjanmar će osloboditi više od 5.636 ljudi koji sun uhapšeni zbog učešća u protestima protiv vojske koja je preuzela vlast.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.10.2021.

11:39

Mjanmar će osloboditi uhapšene antivladine demonstrante
Foto: EPA-EFE/STR

Amnestija će uslediti iz humanitarnih razloga, piše Rojters.

Šef mjanmarske hunte rekao je danas da je vojna hunta posvećena miru i demokratiji i da bi Asocijacija zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) trebalo da razmotri provokacije i nasilje koje sprovode njeni protivnici.

Min Aunh Hlang, koja je predvodila prevrat 1. februara, koji je Mjanmar doveo do smrtonosnog haosa, nije spomenula odluku ASEAN-a da isključi Majnmar iz predstojećeg samita, ali je sugerisala da nezakonita Vlada nacionalnog jedinstva (NUG) i naoružane etničke grupe pokušavaju da sabotiraju mirovni proces koji predvodi ASEAN.

"Više nasilja se događa zbog provokacija terorističkih grupa. Niko ne brine o njihovoj snazi, i samo se traži da mi rešimo problem. ASEAN bi trebalo da poradi na tome", rekla je ona.

NUD, široka alijansa grupa nedavno je objavila nacionalnu pobunu protiv vojne vlasti.

Vlada u senci pozdravila je danas ASEAN-ovo isključenje vođe hunte, i rekla da bi NUG trebalo da bude legitimni predstavnik.

Brunej, trenutni predsedavajući ASEAN-a, izdao je saopštenje u kojem se navodi nedostatak napretka Mjanmara u planu puta na koji je hunta pristala sa ASEAN-om u aprilu.

Govornik vojne vlade je ASEAN-ovu odluku okrivio kao "stranu intervenciju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: