Kina lansirala naprednu raketu u svemir; Amerikanci: "Ne znamo kako se to dogodilo"

Američki obaveštajni i vojni službenici ostali su zaprepašteni nakon što je Kina u tajnosti lansirala hipersoničnu nuklearnu raketu.

Izvor: Večernji list
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ruskpp
Ilustracija: Depositphotos/ruskpp

"Biće rata 2025. godine"

Raketa je pre ubrzanja do cilja kružila u orbiti.

Hipersonični nukearni projektil promašio je svoj cilj za oko dve desetine milja u avgustu, kada je bio lansiran, prenosi The Sun. Inače, oni putuju pet puta brže od brzine zvuka i mogu dostići udaljenosti do 2.500 kilometara.

Američki državni vrh zabrinuo je strahovit napredak Kine u pogledu razvoja svog hipersoničnog oružja govoreći da 'ne znaju kako su to učinili', a stručnjak za kinesku politiku nuklearnog oružja Tejlor Fravel kazao je da bi takav projektil naoružan nuklearnom bojevom glavom mogao da pomogne Kini da 'negira' američke sisteme protivraketne odbrane.

"Hipersonični projektili lete na nižim putanjama i mogu manevrirati u letu, što ih čini teškim za praćenje i uništavanje", pojasnio je. Iako Pentagon nije zvanično komentisao izveštaje, kazali su kako je ovakav napredak u pogledu hipersoničnog oružja 'jedan od razloga zašto Kinu smatraju svojim najvećim izazovom u praćenju tempa'.

Portparol kineske ambasade Li Pengju poručio je pak da kineski vojni vrh uopće nije usmeren na neku određenu zemlju te da su oduvek vodili politiku koja je 'odbrambene prirode'.

"Nemamo globalnu strategiju i planove vojnih operacija kao SAD. I uopšte nismo zainteresovani za trku u naoružanju s drugim zemljama. Nasuprot tome, SAD poslednjih godina izmišljaju izgovore poput 'kineske pretnje' kako bi opravdale širenje naoružanja i razvoj hipersoničnog oružja", poručio je.

Ova vest stigla je u trenutku kada je Kina navodno svoju vojsku stavila u stanje visoke pripravnosti jer su mediji pod državnom kontrolom upozorili Tajvan na mogućnost invazije. U članku The Global Timesa izvor je upozorio Tajvan na 'sudnji dan', a strahuje se da bi Peking i Taipei mogli završiti u sukobu koji ima potencijal za Treći svetski rat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu