Nema znakova kraja: "Na milost i nemilost vulkana"

Nema znakova da se erupcija vulkana na španskom ostrvu La Palma bliži kraju, četiri nedelje nakon početka, saopštili su danas zvaničnici.

Izvor: B92

Nedelja, 17.10.2021.

14:18

Nema znakova kraja:
Tanjug/AP Photo/Saul Santos

Vulkan je do sada uništio više od 1.800 zgrada, a hitne evakuacije su pomogle da se izbegnu žrtve na ostrvu na kome živi 85.000 ljudi, piše AP.

Predsednik Kanarskih ostrva Anhel Viktor Tores rekao je da naučnici koji su pratili erupciju koja je počela 19. septembra nisu videli nikakve naznake da se erupcija smanjuje, jer reke lave nastavljaju da se slivaju prema moru.

"Mi zavisimo od milosti i nemilosti vulkana. On je jedini koji može odlučiti kada će se ovo završiti", rekao je Tores novinarima.

Avio-kompanije su tokom subote i nedelje otkazale letove sa ostrva zbog pepela koji je visok nekoliko kilometara.

Najnoviji satelitski snimci pokazali su da je ispoljena stena zauzela 754 hektara većinom seoskog i poljoprivrednog zemljišta.

Skoro 60 kilometara puteva je takodje uništeno, a vlada je obećala milione evra za pomoć u obnovi oštećene infrastrukture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: