Makron: "Neoprostiv zločin"

Predsednik Francuske Emanuel Makron osudio je krvavi obračun policije sa alžirskim demonstranatima 17. oktobra 1961. godine u Parizu kao "neoprostiv zločin".

Izvor: Tanjug

Subota, 16.10.2021.

21:54

Makron:
EPA-EFE/Rafael Yaghobzadeh / POOL MAXPPP OUT

Ovo je najsnažnija predsednička osuda masakra koji je počinila francuska policija u danu kada je veliki broj ljudskih tela bačen u reku Senu, prenosi Rojters.

Dana 17. oktobra 1961. godine, po naredenju tadašnjeg načelnika pariske policije Morisa Papona, policija je napala oko 25.000 demonstranata, pristalica Nacionalnog oslobodilačkog fronta Alžiraca (FLN) koji su protestovali zbog uvođenja policijskog časa koji je uveden samo za Alžirce. Protest je potisnut "brutalno, nasilno i u krvi", navodi se u saopštenju Jelisejske palate i podseća da je oko 12.000 Alžiraca uhapšeno, da su mnogi ranjeni, a više desetina ubijeno.

Tačan broj žrtava masakra izvršenog 17. oktobra 1961. godine nikada nije utvrden, ali neki istoričari navode da je preko 200 ljudi izgubio život toga dana.

Makron je prisustvovao svecanosti u čast godišnjice događaja na mostu u Bezonu, zapadno od Pariza, odakle su neki Alžirci krenuli na protestni marš koji je krvavo suzbijen.

"Predsednik je priznao cinjenice: zločini počinjeni te noći po naređenju Morisa Papona neoprostivi su za Republiku", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Francuske vlasti su dugo negirale ili prikrivale ovaj masakr koji se dogodio dok je trajao rat protiv francuske vladavine u Alžiru, a prvu komemoraciju organizovao je 2001. godine tadašnji gradonačelnik Pariza, socijalista Bertran Delanoe.

Ovogodišnja komemoracija se održava u jeku diplomatskih tenzija na relaciji između Pariza i Alžira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: