Pao dogovor: Nemačka dobija vladu

Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Slobodne demokrate (FDP) postigli su načelni dogovor o formiranju vladajuće koalicije u Nemačkoj, tvrdi agencija AFP.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/ CLEMENS BILAN
EPA-EFE/ CLEMENS BILAN

Nemačka posle Angele Merkel: O čemu nema saglasja u semafor koaliciji?

Podsećanja radi, kandidat Socijaldemokratske partije za kancelara Olaf Šolc najavio je nedavno da će Nemačka dobiti vladu najkasnije do Božića.

Pregovarači su, nakon današnje runde razgovora, kazali da će partijskim rukovodstvima preporučiti ulazak u koalicine pregovore.

"Radiće se o najvećem projektu industrijske modernizacije koju je Nemačka sprovela u proteklih 100 godina", preneo je kandidat za kancelara SPD Olaf Šolc na konferenciji za medije.

Preneo je da je dogovoreno da se moraju skratiti rokovi za sve postupke, da će biti sprovedeno istupanje iz modela korišćenja uglja, to jest prelazak na elektrane na gas. Takođe je dogovoreno da mora biti zaustavljeno zaduživanje. Isto tako su se izjasnili protiv ograničenja brzine u saobraćaju na 130 kilometara na čas.

U zajedničkom dokumentu se navodi da su tri stranke uverene da mogu zaključiti ambiciozni i održivi koalicioni sporazum.

"Poslednji dani su bili obeleženi posebnim političkim stilom", rekao je šef FDP Kristijan Lidner.

Ukazao je da dogovor osigurava šansu za modernizaciju koja dugo nije postojala. Kopredsedavajući Zelenih Robert Habek kazao je da dogovor predviđa investicije u budućnost, zaštitu klime i digitalizaciju. Drugi prioritet je dogovor o modernizaciji društva. Za donošenje konačne odluke o početku koalicionih pregovora potrebno je kod Zelenih da se održi "mali" kongres, a kod ostale dve stranke da se sastanu Predsedništvo i Glavni odbor.

U svakom slučaju, "semafor koalicija" uživa podršku 62 odsto Nemaca, pokazuje istraživanje javnog mnjenja. Posle više od 16 godina Nemačka će dobiti vladu bez CDU, uz povratak SPD na čelo države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu