Pao dogovor: Nemačka dobija vladu

Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Slobodne demokrate (FDP) postigli su načelni dogovor o formiranju vladajuće koalicije u Nemačkoj, tvrdi agencija AFP.

Izvor: B92

Petak, 15.10.2021.

13:22

Pao dogovor: Nemačka dobija vladu
EPA-EFE/ CLEMENS BILAN

Podsećanja radi, kandidat Socijaldemokratske partije za kancelara Olaf Šolc najavio je nedavno da će Nemačka dobiti vladu najkasnije do Božića.

Pregovarači su, nakon današnje runde razgovora, kazali da će partijskim rukovodstvima preporučiti ulazak u koalicine pregovore.

"Radiće se o najvećem projektu industrijske modernizacije koju je Nemačka sprovela u proteklih 100 godina", preneo je kandidat za kancelara SPD Olaf Šolc na konferenciji za medije.

Preneo je da je dogovoreno da se moraju skratiti rokovi za sve postupke, da će biti sprovedeno istupanje iz modela korišćenja uglja, to jest prelazak na elektrane na gas. Takođe je dogovoreno da mora biti zaustavljeno zaduživanje. Isto tako su se izjasnili protiv ograničenja brzine u saobraćaju na 130 kilometara na čas.

U zajedničkom dokumentu se navodi da su tri stranke uverene da mogu zaključiti ambiciozni i održivi koalicioni sporazum.

"Poslednji dani su bili obeleženi posebnim političkim stilom", rekao je šef FDP Kristijan Lidner.

Ukazao je da dogovor osigurava šansu za modernizaciju koja dugo nije postojala. Kopredsedavajući Zelenih Robert Habek kazao je da dogovor predviđa investicije u budućnost, zaštitu klime i digitalizaciju. Drugi prioritet je dogovor o modernizaciji društva. Za donošenje konačne odluke o početku koalicionih pregovora potrebno je kod Zelenih da se održi "mali" kongres, a kod ostale dve stranke da se sastanu Predsedništvo i Glavni odbor.

U svakom slučaju, "semafor koalicija" uživa podršku 62 odsto Nemaca, pokazuje istraživanje javnog mnjenja. Posle više od 16 godina Nemačka će dobiti vladu bez CDU, uz povratak SPD na čelo države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: