Vojsci date odrešene ruke

Čileanski predsednik Sebastijan Pinjera proglasio je vanredno stanje u četiri južne pokrajine zemlje.

Izvor: B92

Petak, 15.10.2021.

12:32

Vojsci date odrešene ruke
EPA-EFE/ALBERTO VALDES

Vojsci će biti dozvoljeno da u naredne dve nedelje podržava policiju u provincijama Bio-bio, Araukanija, Maleko i Kautin.

Šef države je opravdao vanredno stanje "ozbiljnim narušavanjem javnog reda".

Pinjera je rekao da je u tim oblastima više puta dolazilo do "nasilja u vezi sa trgovinom drogom, terorizmom i organizovanim kriminalom naoružanih grupa".

Na jugu Čilea, na primer, bilo je sve više napada na drvnu industriju. Vlada za to okrivljuje radikalne pripadnike starosedelačkog naroda Mapuče.

Mapuče, sa 1,7 miliona ljudi, čine najveću autohtonu grupu među 19 miliona stanovnika Čilea.

Oni traže veću autonomiju od čileanske države i povratak zemlje za koju smatraju da je svojina njihovih predaka.

Većina pripadnika naroda Mapuče živi u glavnom gradu Santjagu i na jugu Čilea.

Vojska bi mogla da pogorša sukob

Guverner pokrajine Araukanija, Lusijano Rivas, pozdravio je raspoređivanje trupa. U regionu postoji „veoma ozbiljna bezbednosna kriza", rekao je on za CNN Čile.

Lusija Damert sa Univerziteta u Santjagu kritikovala je Pinjerinu odluku. Vojska bi mogla čak da pogorša sukob, upozorila je ona u intervjuu za novinsku agenciju AFP.

Predsednica Ustavotvorne skupštine Elisa Lonkon kritikovala je proglašenje vanrednog stanja. Ljudima su potrebna politička i ekonomska rešenja koja će im pomoći da prevaziđu siromaštvo, rekla je Elisa Lonkon, koja pripada narodu Mapuče.

U Čileu se od jula priprema novi ustav koji bi između ostalog narodu Mapuče trebalo da obezbedi veća prava.

Na demonstracijama za prava starosedelaca, održanim u nedelju u glavnom gradu – ubijena je jedna studentkinja. Prema saopštenju njenog univerziteta, devojka je posamtrala demonstracije za jednu organizaciju za ljudska prava. Na društvenim mrežama, policija je optužena za brutalno suzbijanje demonstranacija.

Istraživanja međunarodnih medija poznata kao Pandorini papiri pokazuju da je čileanski predsednik Pinjera verovatno zloupotrebio svoju funkciju. Opozicija reaguje postupkom opoziva.

Pinjera je „koristio svoju funkciju za privatne poslove", rekao je poslanik Tomas Hirš u sredu u donjem domu pralamenta. Pozadina ovoga je prodaja rudarske kompanije od kompanije koja pripada Pinjerinoj deci i koja je, prema Pandorinim papirima, obavljena u poreskoj oazi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: