Dodik najavio žurku za ponedeljak: Pevaće o Aliji VIDEO

Posle sastanka članova Predsedništva BiH sa austrijskim šefom diplomatije Mihaelom Linhartom, Dodik je rekao da je hteo da pozove prijatelja harmonikaša.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic
Foto: EPA-EFE/ Andrej Cukic

Kako je objasnio novinarima u Sarajevu, on je to želeo da bi "relaksirao atmosferu" ovog sastanka.

Ali, kazao je, prijatelj nije bio u mogućnosti da dođe u Predsedništvo, pa je žurku najavio za ponedeljak.

Na pitanje šta će pevati, Dodik je odgovorio: "Nema te više Alija", preneo je sarajevski portal Kliks.

Upitan za sastanak sa Bakirom Izetbegovićem, Dodik je rekao da ga još uvek niko nije pozvao, ali da će se, ako dobije poziv, odazvati.

Bakir Izetbegović je ranije odbio Dodikov poziv na razgovor bez prisustva međunarodne zajednice, ali je juče promenio mišljenje i rekao da je spreman da sa Dodikom razgovara "jedan na jedan".

"Dodik antiustavno deluje"

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović optužili su Dodika za antiustavno delovanje, uvereni da je to što on govori predmet Tužilaštva BiH.

Dodik je, nakon sastanka članova Predsedništva BiH sa austrijskim šefom diplomatije Mihaelom Linhartom u Sarajevu, izjavio da je BiH stabilna zemlja u bezbednosnom smislu i da će tako ostati, ali da nije jedinstvena, niti je ikada bila.

"Srpska nema nameru da ruši teritorijalni integritet BiH, ali ima nameru da vrati suverenitet koji je Ustav i Dejtonski sporazum dao Republici Srpskoj", naveo je, između ostalog, Dodik.

U odvojenim obraćanjimma novinarima Komšić je rekao da je Dodik na sastanku "po ko zna koji put verglao svoje pa svoje...", što, kako je kazao, postaje predmet rada Tužilaštva BiH.

"Ovo što on radi je rušenje ustavnog sistema BiH. Time bi trebalo da se pozabavi Tužilaštvo po službenoj dužnosti, ako ne bude po službenoj dužnosti, onda će biti po krivičnoj prijavi", zapretio je Komšić.

On je rekao i da Dodik u ovom trenutku ima problem s međunarodnom zajednicom i "sa nama", jer jednostavno, kako je rekao, ne žele da budu deo "njegovog (Dodikovog) ludila, političkog ili fizičkog".

"Dok se pomenuti gospodin ne urazumi ili uzme pravu terapiju ili dok ne bude zaustavljen, do tada traje ludilo, kao i svako ludilo", rekao je Komšić, preneo je sarajevski portal Kliks.

Džaferović je u svom obraćanju novinarima rekao da "poslednji put poziva" Dodika da prestane da, kako je naveo, deluje antiustavno.

On je Dodika pozvao da dođe u Predsedništvo i da rade na reformama BiH i ispunjavanju obaveza prema NATO-u.

"Dodik ne može da uspe ovim što radi, može naneti štetu samo sebi i entitetu koji tvrdi da predstavlja", kazao je Džaferović.

Tvrdi da je Dodikovo delovanje u osnovi protiv Dejtonskog sporazuma, na koji se poziva, što samo po sebi govori o ozbiljnosti situacije.

A, ukoliko, kako kaže, ovako nastavi, "prvorazredna obaveza visokog predstavnika je da zaštiti Ustav, teritorijalni integritet i suverenitet BiH".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu