Podneta krivična prijava protiv Željke Cvijanović

IGK podneo je krivičnu prijavu protiv predsednice bh. entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida.

Izvor: klix.ba
Podeli
 EPA-EFE/GRZEGORZ MOMOT POLAND OUT
EPA-EFE/GRZEGORZ MOMOT POLAND OUT

Institut za istraživanje genocida Kanada, kako je navedeno, podneo je i zbog pokušaja rušenja ustavnopravnog poretka BiH.

Iz IGK-a su dodali da se prijava podnosi i zbog narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

"Cvijanović je donijela ukaz prema kojem u tom entitetu ne važe izmene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima", kažu iz IGK-a.

Dodali su da je ovim ukazom Cvijanović, s ciljem izazivanja međunacionalne netrpeljivosti, razdora i mržnje, svjesno, namjerno, javno i opasno derogirala ustavnopravni poredak države BiH kršeći odredbe Ustava BiH, odredbe Krivičnog zakona BiH i odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, što ima veoma opasne reperkusije na mir i sigurnost ,ne samo u našoj zemlji nego i u regionu i šire.

Nedavno je Institut za istraživanje genocida Kanada podnio krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici protiv Milorada Dodika, člana Predsedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu