Trećina Čeha želi Babiša za premijera

Svega trećina Čeha želi da predsednik Miloš Zeman, kako je najavljivao pred izbore, poveri mandat za sastav nove vlade dosadašnjem premijeru Andreju Babišu

Izvor: Beta Češka
Podeli
EPA-EFE/ RADEK PIETRUSZKA
EPA-EFE/ RADEK PIETRUSZKA

Prema najnovijoj anketi agencije Medijan za češki javni radio servis Radiožurnal 50 odsto anketiranih zahteva da šef države odustane od svog plana i za premijera odmah imenuje lidera pobedničke koalicije konzervativaca, demohrišćana i liberala Zajedno Petra Fijalu.

Babiš, čija stranka ANO je tesno poražena na redovnim parlamentarnim izborima nema s kim da sastavi većinsku vladu.

Zajedno koja je osvojila najviše glasova na izborima, ali igrom preračuna glasova na mandate u proporcionalnom izbornom sistemu ima jednog poslanika manje od poražene stranke premijera Babiša, dogovorila se još pre izbora da će u slučaju pobede formirati vladu sa koalicijom Piratske stranke i nezavisnih gradonačelnika STAN, a u novom sazivu Poslaničkog doma Češkog parlamenta te dve koalicije imaju komotnu većinu, 108 poslanika od 200 koliko ih ima donji dom.

Skoro polovina Čeha, 48 odsto, smatra da vladu treba da formira pobednik izbora i da nema nikakve veze da li je to koalicija ili pojedinačna stranka.

Za razliku od Zemana, njegovi prethodnici na čelu države, Vaclav Havel i Vaclav Klaus, poštovali su bez obzira na svoje političke simpatije i antipatije običaj da mandat da sastavi vladu povere onome ko može da obezbedi većinu u parlamentu i poverenje za vladu.

Odlazeći premijer Andrej Babiš nema s kim da sastavi vladu, jer ga je juče ponovo odbila koalicija Zajedno, a u donji dom su još ušli samo radikalni nacionalisti iz stranke Sloboda i direktna demokratija sa kojima ne bi imao dovoljno da ta vlada uopšte dobije poverenje.

Babiš je kazao da je predsednik Zeman pre nego što je hitno u nedelju prevezen u bolnicu na odeljenje intenzivne nege gde leže pacijenti u kritičnom stanju ili kojima preti otkazivanje vitalnih funkcija obećao ponovo da će njemu dati mandat da sastavlja vladu, ali da je na njemu da li će to prihvatiti ili otići u opoziciju.

Zeman je u bolnici već bio osam dana do 22. septembra kada je Predsednička kancelarija tvrdila da je samo iscrpljen i dehidriran, da bi tek na dan izbora 8. oktobra priznala da je nedeljama bolestan a u nedelju je morao čak da bude prevezen specijalnim kolima hitne pomoći u Centralnu vojnu bolnicu u Pragu.

U javnosti se množe glasine i u medije cure informacije iz nezvaničnih da je bolest i stanje predsednika daleko gore nego što to priznaje Predsednička kancelarija, uz pitanja da li će uopšte biti u stanju da se vrati da dovrši mandat koji mu ističe početkom 2023. godine.

Zeman krije informacije o zdravlju

Za razliku od svojih prethodnika, Havela i Klausa o čijem zdravlju i bolestima je javnost blagovremeno obaveštavana, Zeman je zabranio lekarima da saopšte njegovu dijagnozu i daju informacije o njegovom zdravlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 418 idi na stranu