Dodik odsečan: "Ako NATO interveniše, tražićemo pomoć prijatelja. Branićemo se"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da u Bosni i Hercegovini neće doći do ratnih sukoba.

Izvor: Nezavisne
Podeli
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bs

Dodik: "Moramo da se raziđemo. Biće promena granica" VIDEO

On je naveo da ne zna na čemu pojedinci iz Federacije BiH zasnivaju tvrdnje o nemogućnosti mirnog razlaza.

"Smatram da ovde nema razloga za vojno prisustvo stranaca ili za upotrebu sile. Kada to eliminišete, Republika Srpska sa svojom policijom i onim što ima od oružanih snaga nema nameru da dodirne nijedan pedalj Federacije BiH (FBiH), ni da bilo šta tamo učini, ali ima nameru da poštuje ono što je entitetska linija i njene granice", rekao je Dodik za RTRS.

"Mi ne želimo nikakvu eskalaciju problema. Ovo je političko pitanje i politička borba. Ovde se donose političke, a ne ratne odluke", naglasio je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik kaže da će Republika Srpska doneti odluku o povlačenju saglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH, što znači da se neće uvažavati Zakon o Oružanim snagama na teritoriji Republike Srpske i biće rečeno da će svakom Srbinu koji hoće da izađe iz tog sastava, nelegalnog od tog trenutka, biti regulisan pravno-radni status u institucijama Republike Srpske.

"Daće se i razuman rok da ostali pripadnici Oružanih snaga napuste Republiku Srpsku u tom svojstvu. Mogu da ostanu da žive ako su građani, ali ne mogu više da budu u službi Oružanih snaga", rekao je Dodik.

On je istakao da će se Republika Srpska braniti donošenjem propisa.

"Ukoliko to bude potrebno, branićemo se i sa našim snagama. Ako dođe do toga da kažu da će NATO intervenisati, mi ćemo zatražiti pomoć naših prijatelja koji su nam jasno i glasno rekli da oni svoje prijatelje nikada ne ostavljaju na cedilu", rekao je Dodik.

Upitan da li njegovi postupci predstavljaju put u nezavisnost Republike Srpske, Dodik je rekao to ne zavisi od Srpske, ali da "ne preostaje ništa drugo" ukoliko ustavno pravo Republike Srpske ne bude poštovano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu