Godfri: Vrednosti koje smo tada delili nas vezuju čvrsto i sada

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri danas se oglasio povodom pokretanja diplomatskih odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država pre 140 godina.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.10.2021.

21:15

Godfri: Vrednosti koje smo tada delili nas vezuju čvrsto i sada
Printskrin: TV Prva

"Kao što je prvi američki diplomatski predstavnik pisao Kralju Milanu kada je predavao akreditive, dozvolite mi da izrazim "iskrene želje američkog naroda za mir i dobrobit srpske nacije", napisao je ambasador Godfri na Tviteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se takođe ranije danas na Tviteru povodom pokretanja diplomatskih odnosa između Srbije i SAD.

"Vrednosti koje smo tada delili nas vezuju čvrsto čak i sada, inspirišu nas da radimo još tešnje", naglasio je Vučić.

Nešto ranije, državni sekretar SAD Entoni Blinken objavio je takođe na Tviteru da ga raduje što se danas obeležava 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Sjedinjenih Država i Srbije.

"Srećni smo zbog obeležavanja 140 godina diplomatije između SAD i Srbije. Naše dve nacije su delile zajedničku istoriju prožetu prijateljstvom i dubokim kulturnim vezama. Jedva čekamo da izgradimo još jače partnerstvo, što će biti nastavak naše 140-godišnje saradnje", istakao je Blinken.

Zvanični diplomatski i trgovinski odnosi počeli su potpisivanjem ugovora 14. oktobra 1881. godine.

Tadašnja Kneževina Srbija i SAD potpisale su posle višegodišnjih pregovora dva ugovora koji su ostali na snazi do danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: