Amerikanci sastančili sa talibanima: "Pozitivan razgovor"

SAD i talibani imali su tokom sastanaka u Kataru produktivnu diskusiju o pitanju humanitarne pomoći Avganistanu, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ AKHTER GULFAM
EPA-EFE/ AKHTER GULFAM

Američki zvaničnik je u utorak ove razgovore opisao kao uglavnom pozitivne i naglasio da su oni bili usmereni na pitanja bezbednosti i terorizma, prolaz za strane državljane i avganistanske saveznike SAD koji napuštaju zemlju, kao i na ljudska prava, prenosi Rojters.

Na dvodnevnim sastancima sa predstavnicima vlade talibana i administracije SAD u Dohi, učestvovali su zvaničnici američke obaveštajne zajednice i vladine Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

"Delegacija je jasno stavila do znanja, kao što na tome stalno insistiramo, da će se o talibanima prosuđivati ne samo na osnovu njihovih reči, već i na osnovu njihovih postupaka", rekao je Prajs.

On je potvrdio da je poseban sastanak sa predstavnicima talibana na kojem su učestvovali zvaničnici Evropske unije i američke administracije održan u katarskoj prestonici u utorak.

Od kada su talibani preuzeli vlast u avgustu, Vašington je zamrznuo bilateralnu pomoć Avganistanu, ali je saopštio da i dalje pruža pomoć putem nevladinih organizacija.

Talibani su pozvali američku administraciju da se blokirane rezerve Avganistana u SAD stave na raspolaganje novoj vladi u Kabulu, kako bi se ublažila rastuća humana humanitarna kriza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu