Posle Kurca - Kurc

Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc povukao se u zaklon u jeku istraga zbog korupcije i kupovine novinara.

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2021.

20:28

Posle Kurca - Kurc
Foto: Profimedia

Njegov naslednik Aleksander Šalenberg biće Kurcova produžena ruka, veruje se u Beču.

Nakon političke drame poslednjih dana Austrija je dobila novog šefa vlade. Aleksander Šalenberg, naslednik Sebastijana Kurca, sebe je čak opisao kao "saveznog kancelara protiv svoje volje".

Biti kancelar čast je "kakvu sam oduvek priželjkivao", rekao je prethodni ministar spoljnih poslova nakon što je položio zakletvu za kancelara u Beču. Ali to je i ukazana čast koju on nije mogao da odbije. Jer, prethodni šef vlade Sebastijan Kurc zatražio je od svog bliskog saradnika da preuzme vođenje austrijske vlade.

Sam Kurc je morao da se povuče u zaklon se nakon teških optužbi za korupciju, podignutih protiv njega i niza bliskih saradnika iz Austrijske narodne partije (ÖVP). Kurc je to učinio pod pritiskom koalicionog partnera Zelenih, koji bi inače raskinuli vladu s ÖVP.

Kurc sebe vidi kao žrtvu. Kao najmlađi šef vlade na svetu, koji je kancelar postao 2017. sa samo 31 godinom, imao je meteorsku karijeru. On je, tokom jednog televizijskog nastupa, patetično izjavio da nije dao ostavku zbog sebe već zbog Austrije.

Udesno ili uzeleno?

Politički komentatori u austrijskim novinama ne veruju u potpunosti u tu nesebičnost bivšeg kancelara Kurca. Konačno, tokom nove korupcionaške afere postalo je poznato da već godinama postoji sistem kojim je Kurc, koristeći za to i korumpirane medije, radio na preuzimanju stranke, a potom i kancelarskog ureda.

Političkim instinktom, lukavošću i spletkama, Kurc je uspešno manevrisao strankom, popevši se na vrh uzdrmane i zastarele ÖVP. Stranci je dao novi imidž i boju – tirkiznu – pobedio je na izborima i izbacio Socijaldemokrate iz Vlade na bečkom trgu Balhausplac.

Sa strogo konzervativnim kursom i novim licima iz "tirkizne klike", Kurc je uspeo da donese preokret. Nije se libio da uskoči u koliacioni krevet sa desničarskim populistima iz Slobodarske partije Austrije. Prisvojio je populističke teze o strancima i migracionoj politici te se dodvoravao nacionalističkim vlastima u Poljskoj i Mađarskoj.

Kad su Slobodarci posle afere "Ibica" ispali iz vlasti 2019. godine, Kurc posle novih izbora nije oklevao da uskoči u krevet ni sa politički suprotstavljenim Zelenima. Nije, dakle, bio izbirljiv.

Neki ga smatraju oportunistom, poput Gotfrida Valdhojzla. Taj političara Slobodaraca je nakon prošlih izbora predviđao da će koalicija Kurca i Zelenih trajati samo dve godine. "On je najveći austrijski oportunista", rekao je Valdhojzl, tvrdeći da Kurc ne može da ispuni brojna obećanja građanima.
EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
Možda je Valdhojzl bio samo uvređen jer je Narodna partija, kojoj je Kurc udahnuo novi život, zapravo prisvojila udarne teme Slobodaraca i tako i birače krajnje desnice. U privatnim prepiskama koje su sada došle do tužilaštva i javnosti, Kurc i saradnici pišu kako treba glumiti Slobodarce samo "uz moderniji pristup".

Šalenberg samo greje stolicu?

Politički kurs Austrije neće se mnogo promeniti s novim kancelarom Šalenbergom. On je u prvom televizijskom nastupu kao kancelar obećao (ili zapretio) "blisku saradnju" sa Kurcom, koji ostaje predsednik vladajuće austrijske stranke ÖVP, a takođe je i šef poslaničke grupe u parlamentu.

"Kurz ima plan da se prividno izmakne, ali da ostane rame uz rame s novim kancelarom", kaže Petra Štujber, urednica u bečkom listu Standard. Ona računa da je Kurc nastavlja da vuče konce iz pozadine.

Zeleni su prihvatili ovu kadrovsku promenu i žele da nastave rad u koalicionoj vladi. Kako je otkazano glasanje o nepoverenju Kurcu, socijaldemokratska opozicija sada je osula paljbu na ministra finansija Gernota Blimela, bliskog Kurcovog saradnika, za kojeg takođe izgleda da je zaglibio duboko u korupciju.

Još nije jasno šta će sve sledećih sedmica izaći na videlo o ÖVP i stanju u vrhu vlade. Istraga je u toku, a Kurc negira sve optužbe. Sve negiraju i u uredništvu lista Austrija, koje se sumnjiči da je preko svake mere hvalilo Kurca i objavljivalo fabrikovane ankete, a u zamenu dobijalo oglase od Ministarstva finansija.

Bez promene kursa

Moguće je da se novom kancelaru Aleksanderu Šalenbergu, nakon početne nelagode, dopadne da bude kancelar. On bi stoga možda mogao da pokuša da se oslobodi Sebastijana Kurca. Ali, ni tada ne bi bilo bitnijih promena u politici Austrije prema EU i susedima.

Budući da Šalenberg sebe vidi kao "čoveka koji radi iz ubeđenja" kada je u pitanju migraciona politika, to znači da će granice ostati zatvorene, a da će se pravo na azil dodatno rezati. Osim toga, novi austrijski kancelar smatra preteranim kritike EU na račun urušavanja vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj. On dodaje da predstavnici država moraju pričati jedni sa drugima, a ne jedni o drugima.

S druge strane, susedi na Balkanu mogu biti zadovoljni. Kao ministar spoljnih poslova, Šalenberg se žestoko zalagao za prijem kandidata sa Zapadnog Balkana u EU, možda i predanije od svog šefa Sebastijana Kurca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: