HDZ osuđen za korupciju; Plenković: Platićemo

Zagreb -- Stranka Hrvatska demokratska zajednica i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđeni su za korupciju.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS
EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Vrhovni sud Hrvatske doneo je pravosnažne osuđujuće presude bivšem premijeru i predsedniku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivi Sanaderu i toj stranci za izvlačenje oko 70 miliona kuna iz državnih institucija i kompanija u antikorupcijskom slučaju poznatom kao "Fimi medija".

Pravosnažnom presudom u najvećem korupcijskom slučaju u hrvatskoj politici Sanaderu je zatvorska kazna smanjena s osam na sedam godina, a državi će morati da vrati 14,9 miliona kuna, što je 1,25 miliona kuna manje nego u prvostepenoj presudi iz novembra 2020. godine.

HDZ, čiji se "crni fond" punio izvučenim novcem, kao prva stranka osuđena za korupciju moraće da plati 3,5 miliona kuna kazne i da vrati u budžet 14,6 miliona kuna. Vrhovni sud je u obrazloženju presude Sanaderu, između ostalog, istakao da je svojim postupanjem "znatno urušio sistem poverenja u institucije vlasti jer je svoj položaj koristio za lično bogaćenje, a naročito za nezakonito finansiranje stranke kojoj je bio na čelu".

"Njegovo ponašanje je bilo usmereno na opstanak stranke i ostanak na vlasti, stvarajući sliku politike kao zanimanja u kojem je politička korupcija pravilo, a ne izuzetak", naveo je Vrhovni sud ističući da je reč o najtežem obliku političke korupcije na čijem vrhu je bio premijer.

Što se tiče ostalih optuženih u tom slučaju, bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić pravosnažno je osuđen na dve godine i deset meseci zatvora, a blagajnica Branka Pavošević na godinu i četiri meseca. Bivšem portparolu HDZ Ratku Mačeku potvrđena je oslobađajuća presuda. Sud je ukinuo prvostepenu presudu koja se odnosi na u međuvremenu umrlu Nevenku Jurak, vlasnicu marketinške agencije "Fimi medija", po kojoj je afera dobila ime, uz zaključak da se mora ponovo sprovesti poseban postupak na osnovu zahteva za oduzimanjem imovinske koristi.

Slučaj "Fimi medija", koji traje desetak godina, postao je sinonim političke korupcije u Hrvatskoj. Sanader je u tom slučaju već bio osuđen 2013. na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra (15 miliona kuna) protivpravne imovinske koristi, a HDZ je kažnjena s pet miliona kuna i oduzimanjem oko 24 miliona kuna nezakonite koristi. Dve godine kasnije Vrhovni sud je presudu srušio, a ponovljeno suđenje koje je počelo još 2016. prekinuto je zbog bolesti Nevenke Jurak, koja je u međuvremenu i umrla.

Ponovljeno suđenje u slučaju Fimi medija formalno je krenulo ispočetka početkom prošle godine. Svi optuženi su ponovo odbacili krivicu, a Sanader je, kao i u drugim slučajevima u kojima se tereti za korupciju, tvrdio da je žrtva političkog progona koji su pokrenuli njegova naslednica na mestu u Vladi i HDZ Jadranka Kosor i tadašnji glavni državni tužilac Mladen Bajić. Sanader je s mesta premijera bez objašnjenja otišao sredinom 2009, a potom je usledio niz istraga protiv njega zbog korupcije. Nekada najmoćniji hrvatski političar trenutno izdržava zatvorsku kaznu zbog korupcije u slučaju Planinska, dok u još dva slučaja ima prvostepene osuđujuće presude.

Plenković: Uplatićemo novac

EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL
EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL

Ovim povodom oglasio se premijer Andrej Plenković i rekao da je Vrhovni sud potvrdio presudu nižeg suda na osnovu koje je presuđeno i HDZ-u zbog krivičnog dela počinjenog dok je Sanader bio na njegovom mestu.

"HDZ poštuje presudu, uplatićemo novac. Mi prihvatamo presudu, žao nam je da nisu uvaženi elementi naših advokata", rekao je Plenković.

On je rekao da aktuelno rukovodstvo stranke u tome nema nikakvu odgovornost, već da je to odgovornost onih koji su na vlasti bili od 2004. do 2009.

"Današnja presuda suda dokaz je da ne postoji HDZ-ovo pravosuđe. Ovo je slučaj koji to dokazuje, to je važno za javnost, da o tome vode računa. Sigurno je da HDZ nema uticaj na pravosuđe, a da li ima neko drugi, ili neke sudije rade pod pritiskom opozicije ili retorike Milanovića, to ne znam i nije na meni da komentarišem", rekao je premijer, preneli su hrvatski mediji.

Precizirao je da je to bivši premijer Ivo Sanader, koji je bio i predsednik stranke i dodao da je on zloupotrebio položaj.

"Mislim da ne moram 2021. godine govoriti da obični članovi HDZ-a, a velika većina nije znala ni imala veze sa tim", rekao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 166 idi na stranu