"Uspavani džin koji se budi"

Bivši diplomata Valdislav Jovanović smatra da je Pokret "Nesvrstani" "uspavani džin" koji se ponovo pojavljuje na političkoj sceni i to baš kada je potreban.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.10.2021.

20:48

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Samit Pokreta nesvrstanih koji je održan u Beogradu povodom 60 godina od osnivanja tog pokreta značajan je događaj ne samo za Srbiju, nego i za ceo svet i za Ujedinjene nacije, ocenio je danas nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović.

"Međunarodni odnosi se transformišu u jedan drugi oblik koji je povoljan da se zemlje koje su nezavisne, nesvrstane, kao jedan glas pojavljaju i da kao grupa vrše pritisak za donošenje različitih odluka od međunarodnog značaja", kazao je Jovanović za Tanjug.

Naglasio je da je Pokret bio značajan u vreme osnivanja, vreme kada je svet bio bipolaran i tada je imao značajnu ulogu "amortizera" koji je doprineo održavanju mira i sprečavanju nuklearnog rata, a ujedno su se borili protiv kolonijalizma i rasizma.

Podseća da je SFR Jugoslavija bila vrlo značajna u procesu antikolonijalizma jer je pomagala zemlje koje su se borile za slobodu materijalno, vojno i politički.

"Sada se svet ponovo raskrivljuje, imamo jednu vele silu koja je najmoćnija, ali nije više svemoćna. Sada mora da rešava svetske probleme u dogovoru sa drugima, a ne protiv drugih", rekao je Jovanović.

Zemlje članice Pokreta nesvrstanih ponovo igraju ulogu onog "amortizera", kaže Jovanović i dodaje da će sada biti u mogućnosti da sprečavaju sukobljavanja.

Jovanović kaže i da će članice Pokreta zajedno vršiti prisitak na globalnom nivou za očuvanje mira, bezbednosti i za rešavanje kriza na miroljubiv način.

Ukazao je da će imati značajnu ulogu i u rešavanju drugih planetarnih problema, poput pandemije virusa korona, terorizma, klimatskih promena, novih tehnologija, odnosno sajber kriminala.

"Bezbroj je tih izazova, i nijedna velika sila ne može sama da reši te probleme, već samo u dogovoru sa svima", dodao je Jovanović.

Primećuje da velike sile moraju da koriguju svoje stavove u okviru poštovanja Ujedinjenih nacija, koje će sada dobiti bolje mesto s obzirom da su dugo bile na marginama, a u korist neformalnih grupa koje su pod vođstvom Amerike nametale svoja rešenja drugima.

Komentarišući kritike na račun toga što je na Samitu u Beogradu učestvovala i Rusija u ulozi posmatrača, Jovanović je rekao da to može da smeta onima koji imaju korist od jednopolarnog sveta.

"Jednopolarni svet više neće biti moguć, a s druge strane Rusija, koja je pod velikim pritiscima i pokušajima izolacije, ima potrebu za širenjem svoje međunarodne platforme i za povećanjem broja prijatelja", kazao je.
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Posle Kine, Rusija je druga velika sila koja je dobila status posmatrača, podseća Jovanović i kaže da to odgovara i orijentaciji spoljne politike Rusije koja već nekoliko godina pokušava da se približi zemljama Afrike i bivšeg trećeg sveta.

"Ovo ne iznenađuje, to je samo doprinos više jačanju svetskog mira i bezbednosti", kazao je Jovanović i dodao da će možda i druge velike sile, koje na to sada gledaju "mrko" doći u iskušenje da jednog dana zatraže status posmatrača.

Upitan da prokomentariše izjavu Vjose Osmani koja je kazala da je Samit u Beogradu prilika za Srbiju da utiče na povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, Jovanović navodi da Srbija to ne mora da radi jer je "vreme činilac koji će te zemlje opomenuti da se igraju vatrom" priznavanjem nacionalne manjine za državu.

"Proizvesti državu iz jedne nacionalne manjine ne samo da nije dozvoljeno, nego je stvaranje jednog opasnog presedana koji može da zapali svet", ukazao je Jovanović. Kaže da slučaj priznavanja nezavisnosti Kosova nije izuzetak kako mnogi u međunarodnoj areni navode, već da je drzak i povreda međunarodnog prava.

"Ako bi se slučajno ta takozvana država legalizovala, to bi bio opasan i trajan bumerang za sve druge multinacionalne zemlje", kazao je Jovanović.

Ukazao je da i same te zemlje uočavaju da je bila greška što su pod pritiskom Amerike i njenih saveznika priznale nezavisnost Kosova.

"Neće biti potrebe da ih Srbija pozove da povuku priznanje ili opominje, same će doći do tog zaključka", naveo je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: