"Ne smemo dozvoliti da Avganistan propadne"

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas na virtuelnom samitu G20 upozorila međunarodnu zajednicu da ne sme dozvolti da Avganistan propadne.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.10.2021.

23:07

Foto: Profimedia

Lideri zemalja, među kojima i američki predsednik Džo Bajden, naglasili su da pomoć treba pružati preko nezavisnih međunarodnih organizacija, a ne direktno talibanima, piše BBC.

Ona je rekla da niko ništa ne dobija ako se uruši čitav monetarni ili finansijski sistem u Avganistanu.

"Tada se više ne može pružati humanitarna pomoć. Naravno, nikada nije lako podvući crtu, da tako kažem, ali gledati kako 40 miliona ljudi tone u haos jer nema električne energije ili finansijskog sistema, to ne može i ne sme biti cilj međunarodne zajednice", rekla je Merkel.

Kancelarka je takođe rekla da talibani moraju omogućiti pristup svim telima UN koja dostavljaju pomoć i naglasila potrebu da se poštuju prava žena i devojčica.

Obećanja o pomoći Avganistanu su već data, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je milijardu evra Avganistanu i susednim zemljama koje će prihvatiti avganistanske izbeglice.

Merkelova je potvrdila obećanje Nemačke da će donirati 600 miliona evra Avganistanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: