Prvi susret SAD i talibana: Šalju li Amerikanci pomoć?

Vlasti SAD obavestile javnost da je prvi susret talibana i predstavnika SAD bio "otvoren i profesionalan".

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.10.2021.

09:08

Prvi susret SAD i talibana: Šalju li Amerikanci pomoć?
Tan2021-10-10_11493538

Vlasti SAD su objavile da je prvi susret predstavnika SAD i talibana bio "otvoren i profesionalan".

Američka strana ponovila je da će talibanima prosuđivati po postupcima, a ne po rečima.

Portparol State Dipartmenta Ned Prajs rekao je da se američko izaslanstvo u razgovorima za vikend u Dohi usresredilo na pitanja sigurnosti i terorizma, sigurnog prolaza za građane SAD-a, druge strane državljane i Afganistance, kao i na ljudska prava, uključujući i značajno učestvovanje žena i devojaka u svim aspektima afganistanskog društva. "Talibanima će se suditi po postupcima"

Rekao je kako su dve strane razgovarale i o "pružanju snažne humanitarne pomoći Sjedinjenih Država direktno avganistanskom narodu".

"Razgovori su bili otvoreni i profesionalni, a američko izaslanstvo je ponovilo da će talibanima suditi po njihovim postupcima, a ne samo po rečima", navodi Prajs u saopštenju.

Nije rečeno jesu li postignuti bilo kakvi dogovori.

"Otvaranje nove stranice"

U subotu je katarska televizija Al Džazira citirala vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova Avganistana da su talibanski predstavnici zatražili od američke strane da ukine blokadu za devizne rezerve središnje banke Avganistana.

Rečeno je da je ministar Amir Han Mutaki takođe rekao da će Vašington ponuditi vakcine protiv koronavirusa te da su dve strane razgovarale o "otvaranju nove stranice" između dve zemalja.

Funkcioneri Bajdenove uprave rekli su u petak Rojtersu da će američko izaslanstvo izvršiti pritisak na talibane da puste otetog Amerikanca Marka Freriha. Drugi prioritet bio bi da talibani ne dopuste da Avganistan ponovno postane utočište Al-Kaide ili drugih ekstremista.

"Sastanak nije davanje legitimiteta"

Američki zvaničnici rekli su da je sastanak tokom vikenda nastavak "pragmatičnih angažmana" s talibanima, a "ne sastanak u vezi s priznavanjem ili davanjem legitimiteta" ovoj grupi.

Američki zvaničnici kažu da su u kontaktu s desetinama Amerikanaca i stalnih stanovnika koji žele napustiti Avganistan, a u zemlji su još uvek hiljade Avganistanaca povezanih s SAD-om kojima preti opasnost od progona talibana.

Vashington i druge zapadne zemlje bore se s teškim izborima jer Avganistanu preti ozbiljna humanitarna kriza. Pokušavaju da smisle kako da sarađuju sa talibanima a da im ne daju legitimitet koji traže, istovremeno osiguravajući protok humanitarne pomoći u zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: