Iračani glasali

Bagdad -- Prvobitni podaci o odzivu na iračkim parlamentarnim izborima, koji su održani juče, govore da je odziv iznosio 41 odsto.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Anmar Khalil
Tanjug/AP Photo/Anmar Khalil

Dvojica zvaničnika iz iračke Nezavisne izborne komisije su za Rojters istakli da je izlaznost birača sa pravom glasa u celoj zemlji bila 19 odsto do podneva. Prvi rezultati izbora očekuju se tokom današnjeg dana.

Na prethodnim izborima 2018. godine, ukupan odziv je bio 44,5 procenata.

Čini se, međutim, da je ovo najmanji odziv na svim izborima održanim u Iraku od 2003. godine, prema računici izbornih komisija na biračkim mestima koja je Rojters posetio širom zemlje.

Članovi te komisije su već ranije nagovestili da će ovi izbori privući jedan od najmanjih brojeva glasača u poslednjih nekoliko godina, usled sve manjeg poverenja u političke lidere i demokratski sistem koji je uveden nakon invazije na čelu sa SAD 2003. godine.

Očekuje se međutim da će vladajuća elita, u kojoj dominiraju šiitski islamisti, ostvariti laku pobedu, dok se pokret koji predvodi šitski sveštenik Moktada al-Sadra, koji se protivi svakom stranom uplitanju, doživljava kao najveća frakcija parlamenta u nastajanju.

Takav rezultat ne bi dramatično promenio odnos snaga u Iraku ili na širem Bliskom istoku, ocenjuju irački zvaničnici, strane diplomate i analitičari, ali za Iračane bi to moglo značiti da bi bivši vodja pobunjenika i konzervativni islamista mogao povećati svoj uticaj na vladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu