Tajvan prelomio: "Ne možete nas primorati"

Tajvan će nastaviti da jaca svoje odbrambene kapacitete kako bi se osiguralo da to ostrvo niko ne može da primora da prihvati put koji je odredio Peking

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.10.2021.

08:15

Tajvan prelomio:
EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

To je izjavila tajvanska predsednica Cai Ing-ven.

Tajvan je pod stalnim vojnim i političkim pritiskom da prihvati vladavinu Pekinga i stavi se pod suverenitet Kine, ali je suočen i sa čestim upadima kineskog ratnog vazduhoplovstva u zonu dejstva tajvanske PVO, prenosi Rojters.

Kineski predsednik Si Ðinping obećao je u subotu da će ostvariti "na miran način ponovno ujedinjenje" sa Tajvanom i nije direktno pomenuo primenu vojne sile.

Ipak, usledila je oštra reakcija Tajpeja u kojoj se ističe da samo građani Tajvana mogu odlučivati o budućnosti Tajvana.

Obraćajući se na skupu upriličenom povodom Dana državnosti, Cai je izrazila nadu da će se tenzije u Tajvanskom moreuzu smiriti i ponovila da Tajvan neće "delovati ishitreno".

"Neka niko ne gaji apsolutno nikakve iluzije da će narod Tajvana popustiti pod pritiskom. Nastavićemo da jačamo našu nacionalnu odbranu i pokazujemo svoju odlučnost da se branimo kako bismo osigurali da niko ne može da primora Tajvan da krene putem koji je zacrtala Kina, a koji ne nudi ni slobodan ni demokratski način života", rekla je ona u govoru ispred predsedničke palate u centru Taipeja.

Kina je Tajvanu ponudila model autonomije "jedna zemlja, dva sistema", slično Hongkongu, ali su sve velike tajvanske stranke to odbacile, posebno nakon kineskog prevrata i gušenja sloboda u bivšoj britanskoj koloniji.

Cai je ponovila ponudu da se razgovara sa Kinom na osnovu pariteta, iako iz Pekinga nije usledio neposredan i direktan odgovor.

Zvanični Peking ne priznaje tajvansku vladu i odbija saradnju sa predsednicom Cai nazivajući je "separatistom koja odbija da prizna da je Tajvan deo jedne Kine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: