Vučić: "Ponosan sam i to ne krijem"; Lavrov: "Nije na čast EU" FOTO/VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u predsedništvu Srbije sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

Izvor: B92

Nedelja, 10.10.2021.

18:11

Vučić:
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

Vučić i Lavrov su se po završetku sastanka obratili medijima.

Predsednik Srbije izjavio je da Srbija sa Rusijom ima veoma dobru saradnju.

"Veoma sam ponosan što mogu da kažem da imamo mnogo dobre odnose sa Rusijom. Ja to ne krijem i mislim da sa ponosom to treba istaći jer je to interes i izraz viševekovnog prijateljstva", istakao je on.

Takođe, predsednik se zahvalio Rusiji na očuvanju teritorijalnog integriteta, zbog dobre političke saradnje, ali i izgradnje gasovoda.

"Zadovoljni smo razvojem naših bilateralnih odnosa" rekao je Vučić i dodao da se zahvalio i predsedniku Putinu i izrazio želju i nadu da do kraja godine dođe do susreta sa ruskim liderom.

"Ovo je bio najotvoreniji i najiskreniji razgovor do sada, iako gospodina Lavrova poznajem mnogo godina", rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik je podsetio na pomoć Rusije u borbi srpskog naroda i Srbije protiv koronavirusa.

"Tu vrstu pomoći i podrške ne zaboravljamo", rekao je Vučić.

Predsednik kaže da je upoznao Lavrova sa objektivnim strahovima zbog situacije u regionu i ponovio da će Srbija ostati vojno neutralna zemlja.

On je istakao da, uprkos koroni, raste spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije.

"Posebno smo zadovoljni pomoći Ruske federacije obezbeđivanju energetske stabilnosti naše zemlje. Srećan sam što Srbija ima ogromnu korist od toga", rekao je on.

Takođe, naglasio je i da smo "zahvalni na radu koju izvode ruske železnice, koje rade prugu BG_NS sa najtežim delom te pruge, mostom preko Dunava, vijaduktima".

"Ušli smo u razgovore oko pančevačke petrohemije i razgovore ćemo da završimo posle 15. novembra", jasan je bio srpski predsednik, koji se onda i na ruskom jeziku zahvalio Lavrovu na njegovoj pomoći Srbiji i poželeo mu sve najbolje.
Posle njega, medijima se obratio i Sergej Lavrov, koji se najpre Vučiću zahvalio na sastanku.

"Preneo sam predsedniku Vučiću najtoplije pozdrave predsednika Putina. Razmotrili smo moguće kontakte na nivou predsednika u budućnosti i dogorićemo se kada će se taj sastanak održati", rekao je Lavrov.

Lavrov kaže da je trgovinska saradnja dve zemlje porasla za 16 odsto i pored virusa korona.

Prokomentariosao je i situaciju sa KiM, rekavši da se "Rusija nepromenljivo zalaže da se rešenje pronađe u dijalogu BG i PR, u okviru rezolucije 1244 i bude prihvaćeno u Savetu bezbednosti UN".

"Bili smo zabrinuti provokacijom sredinom septembra. Mi uvek u našim kontaktima podsećamo na odgovrnost Brisela", rekao je Lavrov i naglasio da je "vreme da se ispune dogovori iz ranijih godina, posebno formiranje ZSO".

"Nije na čast EU da se to pitanje ne rešava", zaključio je ministar Lavrov i podsetio da je Srbija najveći faktor stabilnosti na ovim prostorima.

Kako je rekao komentarišući navode da se Rusija meša u Zapadni Balkan, "na to su navikli".

"Ono što EU pokušava da kaže je da ima svoja prava na ovaj region - to znamo. EU smatra da je potpuno u redu da sprovodi svoju politiku gde želi, ali nama govore da u delovima sveta gde ona ima svoje interese mi ne možemo da imamo svoju inicijativu", naglasio je on i dodao da "dijalog između Beograda i Prištine treba da bude zasnovan na Rezoluciji 1244".

"Mi ćemo se zalagati za to i prihvatiti samo rešenje koje će odgovarati Srbiji", zaključio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Podsetimo, Lavrov je neposredno pre sastanka stigao u Srbiju. Njega je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao srpski šef diplomatije Nikola Selaković, kao i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Lavrov je u Beograd doputovao povodom Samita kojim se u naredna dva dana obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih. On je u Srbiju stigao kao gost Komemorativnog skupa, budući da Rusija od jula ove godine ima status zemlje posmatrača, kao i Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: