"Žičana ograda prema Srbiji? To je bolesno"

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović prokomentarisao je snimke na kojima se vidi kako su hrvatski policajci navodno tukli migrante.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
EPA/NAKE BATEV
EPA/NAKE BATEV

Pročitajte i:

Milanović: Šaraj malo, šalji ih u Mađarsku

"Evropska komisija ne zna ko joj glavu nosi. S jedne strane nas opremaju opremom i traže da štitimo granicu, a kada vidi nešto što im se ne dopada, onda reaguju zato što moraju", rekao je Milanović.

"Ako Hrvatska ima posledice zbog snimke, što onda radimo u EU? Policija, ako maknemo nekolicinu koji su napravili nešto što nisu smeli, radi grozan posao za mali novac u groznim uslovima. Želite li da vam sin ili ćerka rade taj posao?", dodao je on.

Smatra da ilegalne migracije ne treba braniti.

"Ilegalno znači protivzakonito. Neko pokušava da prođe kroz Hrvatsku i dočepa se zapada. Policajci ih u tome moraju zaustaviti, ali ne smeju da ih batinaju", dodao je Milanović.

"Granica postoji u svesti u glavama i propisima EU. Zaštitite te potrebite ljude koji su u nevolji, a ovo treba istražiti. S jedne strane traže od nas da kontrolišemo granicu i onda vide nešto što im se ne sviđa, zato što tako moraju da reaguju. I što hoće? Hoće li da Hrvatska čuva svoju granicu, ako to radi, biće incidenata. Ovo smatram incidentom za koji netko treba odgovarati, ali da bi Hrvatska zbog toga trebala snositi posledice? Šta onda radimo EU? Na unutrašnje granice - to im niko ne brani, to mogu da urade sutra i ispadnu ovakvi ili onakvi. Na spoljne granice, uffff... ne sviđa mi se to", kazao je Milanović.

"Žičana ograda prema BiH, prema Srbiji, to je bolesno. Meni je bolesno da Hrvatska ima žičanu ogradu prema BiH, pa čak i da tamo ne živi pola miliona na Hrvata, pa i prema Srbiji", kazao je Milanović, dodajući da sve treba istražiti.

O granicama je Milanović rekao i:

"S druge strane, granica BiH, to je sigurna država, tamo nisu krokodili, tamo ne vrebaju opasnosti zbog kojih su prije 50 ili 60 godina donošene prve konvencije u cilju zaštite migranata, prognanika i zabrane povratka", dodao je.

"Ne vidim ničiju odgovornost u ovom trenutku", kazao je na pitanje smatra li odgovornim ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića.

Božinović potvrdio: Policajci tukli migrante

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović potvrdio je danas u Luksemburgu da su na najnovijem snimku migrante na granici Hrvatske i BiH tukli pripadnici hrvatske policije, ali veruje da je reč o pojedinačnom slučaju.

Božinović je to rekao nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije.

"Direktor policije čim je video deo tih snimaka je poslao stručni tim koji je vrlo intenzivno radio. Koliko mi je poznato, utvrdili su da se radi o policijskim službenicima", rekao je Božinović, preneli su hrvatski mediji.

Dodao je da će ceo postupak biti sproveden prema utvrđenoj proceduri tako da, kako je naveo, ne zna kada će neko iz rukovodstva policije izaći sa više detalja.

"To je sigurno neki individualni prekršaj nekolicine policijskih službenika. Sigurno je da će naredni postupci dati odgovore na pitanja koja nas zanimaju", naveo je Božinović i istakao da je takvo ponašanje neprihvatljivo.

Ako bi se, kaže, u zakonskom postupku dokazalo ovo o čemu govorimo, to je u svakom slučaju neprihvatljivo ponašanje.

Božinović je rekao da to, ipak, ne bi vezao isključivo uz suzbijanje ilegalnih migracija.

"To je neprihvatljivo ponašanje policijskog službenika u bilo kojoj situaciji, bilo na stadionu ili nekoj drugoj intervenciji", rekao je ministar.

"Ovo je ozbiljno kršenje službene discipline"

Načelnik Uprave policije Nikola Milina na konferenciji za novinare govorio je o maskiranim muškarcima koji su tukli migrante na granici.

"Odmah smo formirali stručni tim. Došli smo do saznanja da su ljudi sa snimka službenici interventne policije. S obzirom da se radi o ozbiljnom kršenju službe, sledi im rešenje o smeni s dužnosti."

Nikola Mlina je kazao da su za ovaj slučaj do sada prijavljena tri interventna policajca.

"Ovo je ozbiljno kršenje službene discipline i narušavanje ugleda hrvatske policije", rekao je on.

"Do sada nije bilo disciplinskih postupaka protiv njih."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu