Slovenci: "Srbija treba da uđe u EU"; "Ne treba, ništa nam to nije donelo"

Većina građana Ljubljane podržava zalaganje Slovenije da se ubrza proces proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan i kaže da Srbija treba da postane član EU.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.10.2021.

08:40

Slovenci:
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Stanovnici slovenačke prestonice uvereni su da korist od pridruživanja mogu da imaju i Srbija i EU uz uslov da, kako kažu, Srbija ispuni sve uslove za članstvo i uvaži vrednosti na kojima je Unija nastala.

Božidar, koji se predstavio kao istoričar i umetnik, podržava evropski put Srbije, ali smatra da je neophodno da ispuni sve kriterijume za članstvo, među kojima kao ključne vidi funkcionisanje pravne države i slobodne i nezavisne medije koji, kako kaže, ne treba da budu glasilo određene političke opcije.
Ističe da zemlje kandidati, među kojima je i Srbija, treba da uvaže sve vrednosti koje zastupa EU, posebno prava nacionalnih manjina.

"Hvala bogu da imamo EU, kakva god da je. Ali, ako se raspadne na male zemlje, koje će se međusobno ubijati, kao što je bio slučaj sa Jugoslavijom, onda nam se ne piše dobro, kaže Božidar.

Smatra da ako postoji zajednica utemeljena na određenim vrednostima, moguće je boriti se protiv nacionalizma, ksenofobije, korupcije... Kada je reč o integraciji Srbije i Zapadnog Balkana, Božidar kaže da EU ima veći interes, pre svega ekonomski i ističe da je Srbija veliko tržište za protok robe i ljudi.

"Ali ako se ne prihvate evropske vrednosti koje su zapisane u raznim dokumentima, onda članstvo za Srbiju i Zapadni Balkan neće imati smisla", smatra Božidar.

Njegova sugrađanka Irena, pravnica, smatra da treba da se razgovara o proširenju Unije i članstvu Srbije kako bi se, kaže, pronašao zajednički put ka ostvarenju tog cilja.

"Slovenija se zalaže da zajedno pronađemo put i procese koji bi doveli do toga da i Srbija uđe u EU. Za EU bi značilo da smo zajedno, ,a i Srbiji to moglo doneti dobro, pre svega finansijski", smatra Irena.

Za penzionere, bračni par Viktoriju i Andreja prirodno je što se Slovenija zalaže da se Srbija što pre pridruži EU.

"Nekada smo bili jedna država, zar ne? Prirodno je što se Slovenija zalaže za ubrzanje tog procesa", kaže Viktorija.

Andrej dodaje: "Nismo razmišljali o tome, ali nemamo ništa protiv. Sigurno bi i za Srbiju i za EU to bilo pozitivno".

Jedan od anketiranih građana Ljubljane, koji nije želeo da se predstavi, smatra da Srbija ne treba da postane članica EU i da članstvo Sloveniji "ništa nije donelo", te da ne bi donelo ni Srbiji.

Lideri EU, uz saglasnost lidera Zapadnog Balkana, usvojili su na Samitu u Sloveniji, Deklaraciju u kojoj su dajli nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i potvrdili posvećenost procesu proširenja zasnovanog na "kredibilnim reformama partnera", uz naglasak na važnosti "jačanja integracija i kapaciteta apsorbcije novih članica" od same EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: