Politiko: On favorizuje Srbiju, ne može to tako

Evropski komesar za proširenje Oliver Verheji favorizuje Srbiju, kada je reč o prijemu u EU, piše briselski portal Politiko.

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2021.

09:03

Politiko: On favorizuje Srbiju, ne može to tako
EPA-EFE Boris Pejoviæ

Pozivajući se na brojne briselske izvore ali i analize internih dokumenata, taj portal navodi da je Verheji očigledno zanemario po tom pitanju mnoge stvari, pre svega vladavinu prava i zaštitu ljudskih prava.

Zapravo, ocenjuje se u tekstu, evropski komesar je u raskoraku sa mnogim zemljama članicama EU kada je reč o prijemu zemalja Zapadnog Balkana u EU, a pogotovo sa šeficom EK Ursulom fon der Lajen.

A kako i ne bi, kada je njegova zemlja – Mađarska, prva koja prkosi EU pravilima, piše dalje portal.

Mađarski premijer Viktor Orban je više puta odbacio preporuke EU institucija kada je reč o zaštiti ljudskih prava i vladavini prava u Mađarskoj. Takođe podstiče i navija da se u EU primi Srbija, čiji lider Aleksandar Vučić se smatra njegovim saveznikom, ocenjuje Politiko.

Međutim, pitanje je da li će se napori Verhejija kada je reč o favorizovanju Srbije uopšte isplatiti jer u EU postoje jasna pravila ko i kada može u EU, kao i kako.

Takođe, odluku o tome donese sve članice Unije, a ono što se čulo pred današnji Samit u Sloveniji, datuma za Zapadni Balkan nema, ni u skorijoj budućnosti.

Briselski portal navodi i da favorizovanje Srbije od strane evropskog komesara za proširenje šteti ugledu same Komisije među članicama EU, ali i među samim zemljama Zapadnog Balkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: