Sukobi u Ljubljani; helikopteri nadleću grad VIDEO/FOTO

Demonstranti koji su se okupili na Trgu republike u Ljubljani marširali su ulicama protiv vladinih mera izazvanih koronavirusom.

Izvor: klix.ba

Utorak, 05.10.2021.

18:32

Sukobi u Ljubljani; helikopteri nadleću grad VIDEO/FOTO
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Nedugo zatim je uzvratila policija vodenim topom i suzavcima.

Ubrzo nakon toga protesti su razbijeni, ali demonstranti su sada raštrkani po manjim ulicama, a policija sve prati iz vazduha, odnosno iz helikoptera koji nadleće šire područje centra glavnog grada Slovenije, prenosi "Klix.ba".
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek
"Pozivamo sve da u miru napuste područje centra Ljubljane i slede uputstva i naredbe policije", saopšteno je iz policije.

Demonstranti su naglasili da je ovo protest protiv uslova PCT (vakcinisanih, preležao, testiran) i protiv vlade koju vodi Janez Janša.

Sa više od sata zakašnjenja, organizatori su započeli svoje govore, a kao razlog kašnjenja naveli su da još tridesetak autobusa čeka učesnike skupa, ali im policija ne dozvoljava da prođu. Novinari portala 24ur su proverili te navode i dobili informaciju iz policije da nijedan autobus nije zaustavljen.
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek
Demonstranti su se nakon policijske ofanzivne vratili na Trg republike, ali u manjem broju.

Inače, u svetlu najave novog masovnog protesta protiv vladinih mera u Ljubljani, pre samita EU – Zapadni Balkan, koji počinje sutra, Vlada Slovenije je prvi put u istoriji nezavisnosti aktivirala član 9. Zakona o policijskim dužnostima i ovlašćenjima.

To znači da će policijski službenici upozoriti ljude koji izađu na proteste, a u slučaju nepoštovanja uputstva mogu delovati silom. To znači da je sve isto kao ranije, samo što u ovom slučaju nije potrebno prethodno nasilje za preduzimanje policijskih radnji.

Organizator protesta protiv epidemioloških mera već je najavio da će uložiti žalbu Ustavnom sudu zbog odluke koja je, kako kažu, "nezakonita i neustavna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: