"Život za Franju dajemo, ali vakcinisati se nećemo"; Iz Papine garde isterani antivakseri

Trojica pripadnika Papine švajcarske straže istupili su iz te vojne jedinice jer su antivakseri.

Izvor: B92

Nedelja, 03.10.2021.

20:30

EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

U maju su položili zakletvu da će biti poslušni Papi i po cenu vlastitog života, u oktobru su odlučili da ne daju, ne život i glavu, nego ni ubod u mišić u nadlaktici, makar i Papa to naredio, preneo je "Jutarnji list".

Naime, poglavar Katoličke crkve papa Franja je odredio da na teritoriji Države Vatikanskoga Grada ne sme stupiti niko ko nema valjanu potvrdu o zaštićenosti od kovida 19: takozvani zeleni pasoš, kojim dokazuju da su se ili cepili, ili preležali zarazu, ili svakih 48 sati izvadili negativan bris. Budući da švajcarski gardisti svakodnevno dolaze u blizak kontakt s Papom i njegovim gostima, Sveta Stolica je zaključila da nema prostora za rizik, te da svi pripadnici kohorte, kako se jedinica službeno označava, moraju biti cepljeni. Odluku o tome potpisao je Papin kardinal Pietro Parolin i ona je u petak stupila na snagu.

Među Papinim Švajcarcima ostali su šestorica necepljenih. Trojica su popustili i pristali da se vakcinišu, druga trojica su radije napustili službu i vatikansku teritoriju.

Ne bi se o tome znalo, da nije jučer objavio švajcarski dnevnik Tribune de Genève. Upitan o tome u Rimu, predstavnik za javnost Papinske švajcarske straže Urs Breitenmoser je objasnio da su trojica antivaksera slobodno napustila Gardu, dok su ostala trojica, koji su se predomislili, suspendovani dok ne obave sav ciklus vakcinisanja protiv kovida 19. Breitenmoser objašnjava da se odluka o obaveznom cepljenju podudara s pravilima "svih armija na svetu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: