"Život za Franju dajemo, ali vakcinisati se nećemo"; Iz Papine garde isterani antivakseri

Trojica pripadnika Papine švajcarske straže istupili su iz te vojne jedinice jer su antivakseri.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/FABIO FRUSTACI
EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

U maju su položili zakletvu da će biti poslušni Papi i po cenu vlastitog života, u oktobru su odlučili da ne daju, ne život i glavu, nego ni ubod u mišić u nadlaktici, makar i Papa to naredio, preneo je "Jutarnji list".

Naime, poglavar Katoličke crkve papa Franja je odredio da na teritoriji Države Vatikanskoga Grada ne sme stupiti niko ko nema valjanu potvrdu o zaštićenosti od kovida 19: takozvani zeleni pasoš, kojim dokazuju da su se ili cepili, ili preležali zarazu, ili svakih 48 sati izvadili negativan bris. Budući da švajcarski gardisti svakodnevno dolaze u blizak kontakt s Papom i njegovim gostima, Sveta Stolica je zaključila da nema prostora za rizik, te da svi pripadnici kohorte, kako se jedinica službeno označava, moraju biti cepljeni. Odluku o tome potpisao je Papin kardinal Pietro Parolin i ona je u petak stupila na snagu.

Među Papinim Švajcarcima ostali su šestorica necepljenih. Trojica su popustili i pristali da se vakcinišu, druga trojica su radije napustili službu i vatikansku teritoriju.

Ne bi se o tome znalo, da nije jučer objavio švajcarski dnevnik Tribune de Genève. Upitan o tome u Rimu, predstavnik za javnost Papinske švajcarske straže Urs Breitenmoser je objasnio da su trojica antivaksera slobodno napustila Gardu, dok su ostala trojica, koji su se predomislili, suspendovani dok ne obave sav ciklus vakcinisanja protiv kovida 19. Breitenmoser objašnjava da se odluka o obaveznom cepljenju podudara s pravilima "svih armija na svetu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 410 idi na stranu