Kurti kritikuje: Želim da se EU poboljša

Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu za britanski "Obzerver" kritikovao je oklevanje Evropske unije u pristupanju zemalja Zapadnog Balkana.

Izvor: B92

Nedelja, 03.10.2021.

09:42

Kurti kritikuje: Želim da se EU poboljša
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

"Sviđa mi se EU zbog njenih vrednosti, ali imam kritiku, kritiku bez gorčine, jer želim da se EU poboljša i da se ne raspadne. Razlog zašto se ljutim na EU je nedostatak poverenja EU u šest zemalja Zapadnog Balkana, što je izraz nedostatka samopouzdanja. Nije da nas mrze, ali nemaju dovoljno poverenja u sebe", rekao je Kurti.

Kurti smatra Srbiju problematičnom u rešavanju problema na Balkanu, jer kako je rekao, pokušava da kontroliše susedne zemlje.

"Danas manje-više Srbija ne priznaje svoje susede koji nisu deo EU. Stav Beograda je da su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Severna Makedonija privremene države koje Srbija treba da kontroliše ili rasformira", rekao je Kurti.

Naglasio je da sva rešenja "manje zavise od mašte i kreativnosti, a više od spremnosti da se promeni uverenje Srbije da susedne zemlje nisu stvarne države".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: