S. Koreja ispalila najnoviju protivavionsku raketu

Pjongjang -- Severna Koreja ispalila je danas najnoviju protivavionsku raketu, izvestila je severnokorejska agencija KCNA.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Cilj testiranja je, kako je saopštila Severnokorejska Akademija odbrambenih nauka, potvrda praktične funkcionalnosti lansera projektila, radara, sveobuhvatnog komandnog vozila i borbenih performansi, izvestila je KCNA Njuz.

Raketa ima nove ključne tehnologije, poput dvostrukog upravljanja kormilom i dvoimpulsnog letačkog motora, navodi se u saopštenju.

"Potvrđene su izvanredne borbene performanse novog tipa protivavionske rakete sa karakteristikama brzog odziva i preciznosti navodjenja sistema za upravljanje raketama, kao i značajno povećanje udaljenosti obaranja vazdušnih ciljeva", saopštila je KCNA, pozivajući se na akademiju.

Ovo je, kako ocenjuje agencija AP, najnoviji test naoružanja zvaničnog Pjongjanga do kojeg dolazi u trenutku kada su pregovori o denuklearizaciji sa SAD u zastoju.

AP dodaje i da izgleda da severnokorejski lider Kim Džong-un nije prisustvovao testiranju, već da je umesto njega testiranje nadzirao Pak Džong-čon, član Politbiroa i Centralnog komiteta.

Severna Koreja je poslednjih nedelja saopštila da njeni testovi naoružanja imaju za cilj povećanje njenih odbrambenih sposobnosti, baš kao što to rade i druge zemlje, optužujući SAD i Južnu Koreju za "dvostruke standarde" i "neprijateljsku politiku" prema Pjongjangu.

Kim je u sredu rekao da nema razloga da napada Južnu Koreju i da je spreman da ponovo obnovi prekinute međukorejske telefonske linije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu