Kim Džong Un je spreman; Sestra dobila unapređenje

Severnokorejski lider Kim Dzong Un izjavio je danas da je spreman da obnovi međukorejske "vruće linije" komunikacije od oktobra.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.09.2021.

08:10

Kim Džong Un je spreman; Sestra dobila unapređenje
Foto: EPA-EFE/KCNA

Ove linije komunikacije obnovljene su u julu posle 13 meseci, ali Pjongjang nije učestvovao u redovnim razgovorima sa Seulom tim putem od avgusta, kada su Sjedinjene Države i Južna Koreja održale vojne vežbe.

Kim je na godišnem zasedanju parlamenta optužio SAD da predlažu razgovore ne menjajući svoju "neprijateljsku politiku" prema Pjongjangu.

"SAD propagiraju diplomatsko angažovanje, ali to je samo običan trik za obmanjivanje međunarodne zajednice i skrivanje njihovih neprijateljskih akcija i produženje neprijateljske politike nove američke administracije", rekao je Kim, a prenosi agencija KCNA.

On je ipak, kako navodi BBC, uslovno pružio "maslinovu grančicu" Južnoj Koreji izrazivši nameru da obnovi veze komunikacije.

"Ali to zavisi od stava južnokorejskih vlasti o tome da li će unutarkorejski odnosi biti obnovljeni ili će se sadašnje stanje pogoršati", rekao je Kim.

Kako je dodao, Pjongjang "nema ni cilj ni razlog da provocira Južnu Koreju, a nema ni nameru da joj naškodi".

Kim Jo Džong unapređena

Kim Jo Džong, mlađa sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una imenovana je za člana Komisije za državne poslove, vodećeg politickog tela u Severnoj Koreji, objavili su tamošnji državni mediji. Kim Jo Džong je već jedna od najznačajnijih političkih ličnosti u zemlji i glavni savetnik svog brata, ali mesto u Komisiji na čijem čelu je upravo Kim Džong Un je najviša pozicija na koju je imenovana.

Veruje se da je ona osoba od najvećeg poverenja Kim Džong Una i njegova desna ruka, a južnokorejske obaveštajne službe smatraju je drugom u komandnom lancu, mada njena zvaničan status sve do sada nije bio definisan prenosi CNN.

Zajedno sa njom unapređeno je još sedam funkcinera u okviru rekonstrukcije Komisije za državne poslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: