Ko će od studenata onlajn, ko će uživo da prati nastavu

Nova akademska godina počinje sutra, u jeku četvrtog talasa epidemije koronavirusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Diego Cervo
Ilustracija: Depositphotos/Diego Cervo

Kako su korona-godinu položili studenti: Zatvorenost, muke sa stanovanjem i kriterijumima, ali i nove opcije

Studenti ne znaju gde su se zarazili – među obolelima više devojaka nego momaka

Nastava će se na fakultetima Univerziteta u Beogradu odvijati kombinovano – dok će se teorijska nastava održavati onlajn, vežbe će biti organizovane ili onlajn ili uživo.

Na Medicinskom fakultetu u Beogradu nastava od sutra počinje po kombinovanom modelu, a to znači da će se teorijska nastava održavati onlajn, dok će praktični deo biti uživo, kaže za Tanjug novi dekan tog fakulteta profesor doktor Lazar Davidović. Prema njegovim rečima, studenti će biti podeljeni u grupe, a poštovaće se sve odluke Kriznog štaba.

"Ni od Ministarstva zdravlja, ni od Ministarstva prosvete, kao ni od Univerziteta i Kriznog štaba nismo dobili nikakav negativan odgovor za takav plan rada, ali ukoliko ga dobijemo, automatski ćemo korigovati plan", rekao je Davidović.

On je istakao i da se u toj obrazovnoj ustanovi neće sprovoditi nikakve kovid propusnice, jer nemaju ni nameru ni pravo da ih koriste, već je reč o poštovanju epidemioloških mera svakog ko boravi u zgradi fakulteta.

To znači da će svako ko bude prisustvovao nastavi morati da ima ili potvrdu o kompletnoj vakcinaciji ili o preležanom kovidu ili negativnom antigen ili PCR testu, a studenti i zaposleni neće moći da prisustvuju nastavi ukoliko imaju znake respiratorne infekcije ili povišenu temperaturu.

Prodekanka za nastavu Farmaceutskog fakulteta Anđelija Malenović podseća da je još uvek na snazi preporuku Instituta "Batut" iz prošle godine da svaki fakultet mora da obezbedi četiri kvadratna metra po studentu.

"Kako imamo veliki broj studenata, teorijska nastava će se odvijati isključivo onlajn, dok će se praktična nastava odvijati kombinovano“, rekla je Anđelija Malenović za Tanjug.

To znači da će se deo praktične nastave, kao i uvek, odvijati u laboratorijama, ali će se pripreme za vežbe, seminarski radovi i obrada rezultata vežbi i ispita odvijati onlajn.

I na Građevinskom fakultetu nastava će se u zimskom semestru odvijati kombinovano, ali sa akcentom na to da studenti mlađih godina što više vremena provode na fakultetu.

Prodekan za nastavu Nenad Fric pojašnjava da će studenti prve i druge godine građevinartstva, geodezije i geoinformatike sve vežbe imati na fakultetu, uz poštovanje važećih epidemijskih mera. Ostatak nastave za prvu i drugu godinu odvijaće se onlajn, dok će predavanja i vežbe za starije godine, osim laboratorijskih vežbi, takođe biti onlajn.

Na Fakultetu organizacionih nauka kažu da će se nastava za starije studente odvijati isključivo onlajn, dok će brucošima biti omogućeno da deo nastave prate uživo, jer je, prema rečima portparolke FON-a Aleksandre Vojvodić, želja fakulteta da brucoši osete šta znači studiranje, pošto se prvi put susreću sa tim načinom obrazovanja.

"Što se tiče master studija, oni će se, u zavisnosti od programa, delom odvijati uživo, a delom onlajn", rekla je Aleksandra Vojvodić.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović juče je istakla da će u zavisnosti od epidemioloških uslova visokoškolske ustanove prilagođavati i rad preusmeravati što više na model uživo.

"To je ono čemu težimo. Očekujem da i ove godine Krizni štab prepusti fakultetima da procene šta su realne mogućnosti, a fakulteti su spremni", rekla je Ivanka Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu