Evropska komisija ukida bezvizni režim za pet država? Srbija na spisku

Nezakonita prebivališta i neosnovani zahtevi za azil iz nekih država Zapadnog Balkana pokrenuli su rasprave o obustavi bezviznih putovanja u Evropsku uniju.

Izvor: B92

Sreda, 29.09.2021.

16:04

Evropska komisija ukida bezvizni režim za pet država? Srbija na spisku
Printskrin: TV Prva

Interni dokument EU, od 27. septembra, koji je pregledao EU obzerver, došao je dan uoči turneje predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen po Zapadnom Balkanu.

Čini se da nezadovoljstvo raste u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, dok zemlje vode širu raspravu o zaustavljanju navodnih zloupotreba. Državljanima Crne Gore, Srbije i Severne Makedonije dozvoljeno je da putuju u EU bez vize do 90 dana od decembra 2009. godine, a državljanima Albanije i Bosne i Hercegovine sledeće godine.

Evropska komisija posmatra bezvizna putovanja kao "značajno dostignuće" u odnosima između EU i Zapadnog Balkana pod okriljem njene politike "Istočnog partnerstva". Ali nisu svi srećni. Prema internom dokumentu EU, Srbija i Albanija su svrstane među 10 najproblematičnijih zemalja kada je u pitanju poštovanje bezviznog režima, zbog čega u Nemačkoj smatraju da bi Evropska komisija trebalo da podseti da je pokretanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima realna opcija.

- U slučaju malog ili nikakvog napretka trećih zemalja, Evropska komisija bi trebalo, prema našem mišljenju, da naglasi da je pokretanje Mehanizma za suspenziju viza realna opcija - navela je nemačka delegacija u dokumentu.

Prema zvaničnim podacima Nemačke o kršenju zakona o strancima 2020. godine, Albanija je na drugom mestu, Ukrajina na petom, Srbija na sedmom, Moldavija na devetom i Gruzija na desetom mestu. Za ponovno uvođenje viza potrebno je više od 50 odsto povećanja nezakonitih boravaka ili ako je niska stopa prihvatanja zahteva za azil. Holandija je prva i jedina članica EU koja je do sada tražila suspenziju bezviznog režima.

Njen zahtev je bio usmeren protiv Albanije 2019. godine, ali ga je Evropska komisija odbacila, podseća EU obzerver. U dokumentu u koji je, portal imao uvid, Nemačka navodi da je promećen veliki broj "prekršaja neovlašćenog boravka“ iz Albanije, Moldavije i Ukrajine, uprkos ukupnom padu prošle godine zbog pandemije.

Italija je dala slične komentare o Moldaviji, primetivši da mreže za trgovinu ljudima koje deluju kroz "susedne zemlje" zloupotrebljavaju režim putovanja bez viza.

Francuska je takođe nezadovoljna Albanijom i Gruzijom i ostaje oprezna prema Srbiji.

Češka je saopštila da je videla veliki broj neosnovanih zahteva za azil od državljana Gruzije, Moldavije i Ukrajine. Belgija je ukazala na „alarmantno povećanje“ broja podnosilaca zahteva za azil ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: