Petostruka doživotna kazna za ubicu novinara u Anapolisu

Napadač koji je ubio petoro ljudi u redakciji lista "Kapital Gazeta" u Anapolisu 2018. godine, osuđen je u Merilendu na pet doživotnih zatvorskih kazni.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, rook76
Foto: Depositphotos, rook76

Porota je u julu proglasila 41-godišnjeg Džeroda Ramosa krivično odgovornim za masakr, jedan od najtežih napada na neku medijsku kuću u američkoj istoriji.

Ramos je u oktobru 2019. priznao krivicu po 23 tačke otpužnice, od kojih ga je pet teretilo za ubistvo s predumišljajem, ali je tvrdio da nije krivično odgovoran zbog mentalne bolesti.

Posle samo nekoliko sati razmatranja porota je odbacila njegovu odbranu na osnovu mentalne neuračunljivosti, prenosi Glas Amerike.

Masovno ubistvo se dogodilo 28. juna 2018. godine, kada je Ramos ušetao u redakciju Gazete u Anapolisu i ubio zamenika glavnog urednika, 59-godišnjeg Roba Hajasena, 65-godišnju novinarku Vendi Vinters, 61-godišnjeg urednika za uvodnike Džeralda Fišmana, 56-godišnjeg sportskog novinara Džona Maknamaru i 34-godišnju asistentkinju za prodaju, Rebeku Smit.

Ramos je dugo vodio pravnu bitku protiv dnevnika zbog kolumne koju je objavio o njemu, ali je tužba na kraju bila odbačena.

Suđenje je odlagano nekoliko puta, delom zbog pandemije koronavirusa.

Da je porota utvrdila da je Ramos u vreme napada bio mentalno neuračunljiv umesto zatvora bi bio upućen u ustanovu za mentalno zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu