Rusija poslala jasnu poruku: "Izvršiti pritisak na Prištinu"

Moskva -- Portparolka ruskog MSP Marija Zaharova poručila je da je vreme da se izvrši pritisak na Prištinu kako bi povukla specijalne jedinice policije sa severa KiM.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu
Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Zaharova smatra da to treba uraditi kako bi bila sprečena eskalacija situacije ka otvorenom konfliktu.

Ona je istakla da je Rusija zabrinuta zbog rastuće napetosti na Kosovu i Metohiji, izazvane neodgovornim postupcima Prištine.

"Očigledno je da se događaji razvijaju po scenariju od lošeg ka gorem", ocenila je Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ona je ukazala da formiranje Zajednice srpskih opština, koja je zamišljena kao način da bude garantovano poštovanje prava i interesa Srba u pokrajini, ostaje "mrtvo slovo na papiru" zbog sabotaže Prištine.

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Stiglo upozorenje: Povišena opasnost

Zaharova ocenjuje da Priština želi da uspostavi potpunu kontrolu na teritoriji cele pokrajine, uz pomoć represivnog aparata "samoproglašene kosovske države".

Ona smatra da postupci Prištine ne nailaze na odgovarajuću ocenu niti osudu u Briselu, koji je ovlašćen da pomogne u traganju za rešenjem problema između Beograda i Prištine, kao ni u Vašingtonu.

Prema njenim rečima, snage NATO za Kosovo i Misija Evropske unije za vladavinu prava imaju potrebne mandate za sprečavanje bezakonja, te stoga snose punu odgovornost za zaštitu civila, osiguranje mira i bezbednosti.

Zaharova je istakla da je vreme da se izvrši energičan pritisak na Prištinu kako bi povukla specijalne jedinice policije sa severa KiM i i kako bi bila sprecena eskalacije situacije ka otvorenom konfliktu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu