SZO potresa strašna afera; "izveštaj je mučan za čitanje"

Ženeva -- SZO saopštila da je užasnuta otkrićima da su njeni zdravstveni i pomoćni radnici koji su se borili protiv ebole u Kongu seksualno zlostavljali žene.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/HUGH KINSELLA CUNNINGHAM
EPA-EFE/HUGH KINSELLA CUNNINGHAM

Direktorka Svetske zdravstvene organizacije za Afriku Matšidiso Moeti izvinila se ženama i devojčicama koje su propatile "zbog akcija" osoblja SZO u periodu između 2018. i 2020. godine, preneo je BBC.

Lokalne žene su izjavile da su bile naterane da piju alkohol, a onda su primoravane na polne odnose. Direktor SZO Tedros Gebrejesus izjavio je da je to "neoprostivo".

Tedros Gebrejesus je izjavio da je izveštaj na 35 stranica mučan za čitanje i potom se izvinio direktno žrtvama i preživelima seksualnog iskorišćavanja i zlostavljanja.

"Žao mi je zbog onoga što su vam uradili ljudi koji su radili pod okriljem SZO, čiji je cilj bio da vam služe i da vas zaštite. Ovaj slučaj će mi biti među prioritetima i počinioci ne samo da će biti izbačeni, već će odgovarati", dodao je Tedros.

Matšidiso Moeti je rekla da je "ponizna, užasnuta i da joj je slomljeno srce", nakon otkrića nezavisne istrage.

U izveštaju nezavisne komisije navodi se da je 21 osoba od 83 počinioca zlodela bila zaposlena u SZO.

Izveštaj je došao nakon istrage kojom je obuhvaćeno 50 žena koje su optužile radnike SZO i ostale pomoćne radnike za seksualno zlostavljanje i iskorišćavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu