Od sjaja do očaja; dve nesreće su bile previše - katastrofa VIDEO

Nekada zemlja osmeha, danas zemlja u kojoj se problemi smenjuju. Početak pandemije prošle godine za Tajland se činio katastrofalnim.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 28.09.2021.

17:18

Od sjaja do očaja; dve nesreće su bile previše - katastrofa VIDEO
EPA-EFE/RUAMKATANYU FOUNDATION HANDOUT HANDOUT EDITORIAL

Zemlja se odmah zatvorila za turiste i strance, što je ekonomski uništilo mnoga ostrva i gradove, a samim tim i čitavu državu. Osiromašeni ljudi izašli su na ulice u znak protesta protiv političke elite, ali je premijer Praiut odgovorio nasiljem.

Godinu dana, odgovor premijera/generala bio je da štiti zemlju od kovida, ali je nakon aprila ove godine ostao bez tog argumenta. Treći talas koronavirusa potpuno je poharao Tajland, bilo je više od 20.000 novih infekcija dnevno, uvedena su stroga ograničenja, a kao "šlag na tortu" došao je potpuni fijasko sa programom vakcinacije.

U međuvremenu, Tajland je odlučio da se delimično otvori za turiste (vakcinisani stranci mogu na ostrvo Puket bez karantina), vakcinacija se ubrzala, političko rukovodstvo se odbranilo od napada, ali sada je u prvi plan izašao novi problem - poplave. Tropska oluja Dianmu izazvala je poplave u 30 provincija, a najteže je pogođen centralni region kraljevstva, saopštilo je Tajlandsko odeljenje za sprečavanje i ublažavanje katastrofa. U samom Bangkoku poplavljeno je 70.000 domova, a šest osoba je poginulo u sjevernim i centralnim provincijama, piše MSN.
Nivo reke Čao Praja, koja protiče kroz Bangkok, stalno raste kako vlasti ispuštaju vodu iz brana dalje uzvodno.

Vojnici su u utorak postavili barijere i vreće sa peskom kako bi zaštitili drevne arheološke ruševine i znamenitosti, kao i naselja u staroj prestonici Ajutaji, oko 60 kilometara severno od Bangkoka.

Vlasti se i dalje nadaju da će Bangkok izbeći ponavljanje katastrofalne sezone monsuna 2011. godine, kada je doživeo najveću poplavu u poslednjih nekoliko decenija - petina grada bila je pod vodom, a poginulo je više od 500 ljudi.

Gradska uprava Bangkoka kaže da pomno prati nivo vode Čao Praje i da ima spremne pumpe za vodu i vreće sa peskom.

"Upozorićemo ljude ako postoji znak da nivo vode raste", rekao je u utorak guverner Bangkoka Asvin Kvanmuang, piše MSN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: