Šta su Rusi poručili NATO i EU: "Kažite Prištini"

Rusko ministarstvo spoljnih poslova oglasilo se povodom blokade Jarinja i Brnjaka, odnosno prisustva jedinica ROSU na administrativnom prelazu.

Izvor: B92

Utorak, 28.09.2021.

12:33

Šta su Rusi poručili NATO i EU:
Ilustracija: Depostiphotos/ matwey

Ruska diplomatija poručila je NATO i Evropskoj uniji da utiču na Prištinu da povuče snage sa severa Kosova i Metohije kako bi se sprečila dalja eskalacija, prenosi Sputnjik.

Patrole Kfora stigle su ranije na Jarinje kako bi "očuvale bezbednost i slobodu kretanja", prenosi Sputnjik.

Portparolka ministrastva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je ranije da je zvanična Moskva zabrinuta zbog situacije na Kosovu i Metohiji, istakavši da se scenario razvija od "lošeg ka gorem".

Ona je ukazala da formiranje Zajednice srpskih opština, koja je zamišljena kao način da bude garantovano poštovanje prava i interesa Srba u pokrajini, ostaje "mrtvo slovo na papiru" zbog sabotaže Prištine.

Zaharova ocenjuje da Priština želi da uspostavi poptunu kontrolu na teritoriji cele pokrajine, uz pomoć represivnog aparata samoproglašene kosovske "države". Ona smatra da postupci Prištine ne nailaze na odgovarajuću ocenu niti ukor u Briselu, koji je ovlašćen da pomogne u traganju za rešenjem problema između Beograda i Prištine, kao ni u Vašingtonu

Prema njenim rečima, snage NATO-a za Kosovo i Misija EU za vladavinu prava imaju potrebne mandate za sprečavanje bezakonja, te stoga snose punu odgovornost za zaštitu civila, osiguranje mira i bezbednosti.

Pratite dešavanja na KiM iz minuta u minut na Live blogu B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: