Opozicija traži da Vlada Republike Srpske podnese ostavku

Sednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je zahtevima poslanika opozicionih stranaka da Vlada Republike Srpske podnese ostavku zbog afere "Kiseonik".

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ dk_photos
Ilustracija: Depositphotos/ dk_photos

Pročitajte i:

SAD poručile Dodiku: "Nemate pravo na otcepljenje"

Stanivuković za TV Prva zašto se baš sada pojavio snimak VIDEO

Poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić postavila je pitanje premijeru Radovanu Viškoviću zašto niko od nadležnih iz vlasti nije podneo ostavku posle objavljivanja informacija da se u bolnicama u RS umesto medicinskog koristi tehnički kiseonik.

"Šta ste preduzeli? Sedam sati ste juče raspravljali i izdali ste saopštenje u kojem ništa ne piše. Ništa od činjenica nemate, izvrćete teze, nemate argumente", kazala je Trivićeva.

Ona je pozvala Vladu da podnese ostavku.

"Podnesite ostavke, pašće vam vlada svakako, za ovo mora pasti vlada, ovo je strašno", istakla je Trivićeva.

Premijer Višković odgovorio je da je vlada uradila juče sve što je mogla.

"Već jutros je laboratorija iz Beograda uzela uzorke koji će, nadam se, već u toku dana biti analizirani i saopšteni svi relevantni pokazatelji građanima Republike Srpske", rekao je Višković.

Poslanik u klubu Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović takođe je pozvao vladu da podnese ostavku, ali i predsednika parlamenta RS Nedeljka Čubrilovića.

"Meni bliski ljudi nedavno su izgubili živote u trebinjskoj bolnici i ostao sam šokiran kada sam video da se u trebinjskoj bolnici koristi tehnički gas umesto medicinskog i da je Ministarstvo upozoreno o tome, a da vi ćutite 24 časa. Svi morate podneti ostavke", rekao je Vukanović.

Kako je rekao, nedopustivo je da niko od nadležnih ne reaguje na ove navode.

"Sedam časova juče zaseda vlada, da bi sastavili tri rečenice, sram vas bilo. Zdravstveni inspektor je napisao da ste trovali narod tehničkim gasom i još imate obraza da dođete ovde. Sedam puta nam je veća smrtnost nego u Srbiji", rekao je Vukanović.

Predsednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović je više puta opominjao Vukanovića.

"Mogu vam nekako istolerisati da mućkate, da kraduckate, ali poigravanje s ljudskim životima je nedopustivo, i vaša ćutnja je nedopustiva. Dosta je nasilja, terora, smrti, laži. Uništili ste nas iz temelja. Izgubili smo trećinu stanovništva, zadužili ste pet generacija iza nas. To nijedan okupator ne bi radio", rekao je Vukanović.

Poslednjih dana u medijima je iznet niz dokumenata koji pokazuju da su bolnicama u RS kiseonik isporučivale firme koje nisu imale dozvole Agencije za lekove BiH proizvodnju, promet i distribuciju medicinskog kiseonika, koji je lek, već je isporučivan tehnički kiseonik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu