Erdogan zabrinut zbog Rusije; nisu se tako dogovorili?

Ankara je zabrinuta zbog povećanog broja vazdušnih napada u sirijskom Idlibu što je u suprotnosti sa memorandumom koji je potpisan sa Rusijom,

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2021.

19:13

Erdogan zabrinut zbog Rusije; nisu se tako dogovorili?
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

To je izjavio ministar odbrane Turske Hulusi Akar

"Mi smo posvećeni principima sporazuma sa Rusijom na temu Idliba i pažljivo ga sprovodimo. Ipak, u poslednje vreme se povećao broj vazdušnih napada. Saopštili smo da to nije u skladu sa memorandumu o razumevanju. Nastavljaju se razgovori tim povodom na svim nivoima", saopštio je Akar posle sastanka rukovodstva Oružanih snaga, navodi se na sajtu Ministarstva odbrane Turske.

Prema njegovim rečima, Turska "mora da postigne uspeh u tom području, ne samo kako bi osigurala bezbednost sirijske braće, svoje vojske i granica, već i da bi zaštitila svoju zemlju kojoj nikako ne ide u prilog novi talas izbeglica".

Kako je ranije izjavio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan će na sastanku u Sočiju razmotriti pitanje razgraničenja terorista i opozicije u Siriji.

On je dodao da u idlibskoj zoni deeskalacije vlada teroristička organizacija „Hajat Tahrir aš-Šam“ (zabranjena u Rusiji) kao deo Nusra fronta. Predsednici Rusije i Turske su u oktobru 2019. godine na sastanku u Sočiju potpisali memorandum o zajedničkim akcijama u cilju rešavanje situacije na severoistoku Sirije.

U skladu sa dokumentom, ruska vojna policija i sirijske snage su dovedene u region koji se graniči sa turskom bezbednosnom zonom. Prvog novembra 2019. godine ruski i turski vojnici su počeli zajedničko patroliranje istočno od Eufrata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: