Godinu dana od rata za kontrolu nad Nagorno Karabahom

Borbe su počele 27. septembra 2020. i trajale su šest nedelja. Svaka strana optužuje drugu da je odgovorna za sukob u kome je stradalo više od 6.500 ljudi

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2021.

18:17

Godinu dana od rata za kontrolu nad Nagorno Karabahom
EPA-EFE/MELIK BAGHDASARYAN

Jermenija i Azerbejdžan odale su danas počast hiljadama žrtava njihovog prošlogodišnjeg rata za kontrolu nad enklavom Nagorno Karabah, komemoracijama na prvu godišnjicu početka sukoba.

Dve zemlje su odvojeno obeležile minut ćutanja i organizovale verske ceremonije.

Borbe su počele 27. septembra 2020. i trajale su šest nedelja.

Svaka strana optužuje drugu da je odgovorna za sukob u kome je stradalo više od 6.500 ljudi. Sukob je završen teškim porazom Jermenije i potpisivanjem prekida vatre uz posredovanje Rusije.

Prema sporazumu, Azerbejdžan je povratio teritorije koje je tražio od prvog rata početkom 1990-ih godina.

"Naši mučenici ostaju zauvek u našim srcima. Ako vidimo novu pretnju za naš narod ili našu državu slomićemo jermenski fašizam", rekao je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev u govoru naciji.

U podne po lokalnom vremenu cela zemlja je obeležila minut ćutanja.

Takođe su hiljade vojnika prošle kroz Baku noseći portrete svojih drugova ubijenih u sukobu.

U Jermeniji premijer Nikol Pašinijan položiio je jutros cveće na grobove na vojnom groblju u glavnom gradu Jerevanu, a zatim je posetio bolnicu za ratne ranjenike.

"Klanjam se sećanju na mrtve i pred njihovim porodicama", napisao je jermenski predsednik Armen Sarkisijan na svom Fejsbuku.

Sinoć je gotovo 3.000 Jermena koji su nosili baklje prošlo centrom Jerevana do memorijalnog centra. Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odneo 30.000 života.

Posle ponovnog izbijanja sukoba 2020. Jermenija je morala da preda deo te enklave i znatne teritorije koje je okružuju pod nadzor 2.000 ruskih vojnika raspoređenih na tom mestu.

Tenzije su i dalje ostale visoke i povremeno izbijaju sukobi na granici između dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: