Prvi put put u istoriji: Berlin će voditi žena

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.09.2021.

08:09

Prvi put put u istoriji: Berlin će voditi žena
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Socijal-demokrate (SPD) pobedili su na regionalnim izborima u Berlinu, što znači da će Franciska Gifi biti prva gradonačelnica koja je će voditi prestonicu Nemačke.

Gifi (43), koja je prethodno bila jedan od ministara u vladi kancelarke Angele Merkel, na funkciji gradonačelnika naslediće Mihaela Melera koji je odlučio da se ne kandiduje ponovo za taj položaj.

SPD je na ovim izborima osvojio 21,4 odsto glasova, što je nešto manje od 2016. godine, kada je ovoj partiji pripalo 21,6 odsto glasova.

Novinska agencija Rojters navodi da deluje da će SPD formirati gradsku vlast u kolaciji sa "Zelenima" i levičarskom partijom "Linke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: